Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι

Προφίλ: tania (tania)

 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Αξίωμα: Συντονιστής
 • Ημερομηνία εγγραφής: 30/06/2011
 • Τελευταία επίσκεψη: 05/05/2012
 • Ζώνη Ώρας: GMT +2:00
 • Τοπική Ώρα: 05:05
 • Μηνύματα: 273
 • Προβολή προφίλ: 3123
 • Κarma: 555
 • Τοποθεσία: Αγνωστη
 • Φύλο: Άγνωστο
 • Γενέθλια: Άγνωστη

Υπογραφή

Μηνύματα

Μηνύματα

emo

Την Κυριακή 6 Μαϊου 2012 θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη των 300 μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 19:00 το βράδυ. Το πού ψηφίζετε μπορείτε να το πληροφορηθείτε στη διεύθυνση - link στο τέλος του άρθρου.

Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο Δήμου ή κοινότητας της χώρας. Οι εκλογείς για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα πρέπει να επιδείξουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφ' όσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο ή την κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Νομάρχη το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους και τις κοινότητες του νομού.

Που ψηφίζω:
Συμπληρώνοντας στη σελίδα από το site του Υπουργείου Εσωτερικών τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)*, ή μόνο τα πεδία Ε.Ε.Α. και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε, μπορείτε πληροφορηθείτε και να βρείτε στο χάρτη το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε.
(Προσοχή: Στο πεδίο όνομα θα πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία όπως εμφανίζονται στην αστυνομική σας ταυτότητα, π.χ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ και όχι ΓΙΩΡΓΟΣ).
Επιλέξτε τη διεύθυνση /Link:
www.ypes.gr/services/eea/eea.htm
Bουλευτικές εκλογές ...
emo

Ενας αλλιώτικος περήφανος αϊτός. Ο χαρταετός, η χιλιόχρωμη χαρά των μικρών και μεγάλων στο πανηγύρι της Καθαρής Δευτέρας, δεν είναι απλώς ένα ακόμα παιχνίδι, που ίπταται στον αέρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το πέταγμά του στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, δεν υποδηλώνει παρά την ανάταση και την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Μολονότι ο χαρταετός πρωταγωνιστεί στα Κούλουμα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή.

2. Η ιστορία των χαρταετών... των ουράνιων χορευτών
Ο χαρταετός φαίνεται να άνοιξε για πρώτη φορά τα πολύχρωμα εύθραυστα φτερά του περίπου στα
1000 π. Χ., και έκτοτε δεν έπαψε να χρωματίζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον ουράνιο θόλο, από την Ανατολή έως τη Δύση.
Από την Κίνα, φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού, με τη μορφή του δράκου που ήταν ιερό, θεϊκό σύμβολο, αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας για τον λαό, πέταξε μακριά.
Πέταξε στην Κορέα κι από εκεί στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, για να φτάσει στην Ιαπωνία, όπου εμπλουτίστηκε με περισσότερο έντονα χρώματα και πήρε τη μορφή των αυστηρών Σαμουράι. Στη Βόρεια Ινδία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι αιθέριοι χορευτές υποδέχονται την άνοιξη, σε γιορτές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία. Τον 4ο π.Χ. αι., στην αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με τις πηγές, ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αϊτό. Παλαιότερη αναφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί η απεικόνιση σε ελληνικό αγγείο της κλασικής περιόδου μιας κόρης που κρατά στα χέρια της λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα, ένα είδος αϊτού δηλαδή, και την οποία ετοιμάζεται να πετάξει. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση του χαρτιού δεν ήταν ακόμη γνωστή, εικάζουμε ότι τα χρόνια εκείνα, τα όποια πειράματα ή παιχνίδια με αϊτούς θα πρέπει να τα έκαναν με πανί, αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιούσαν στα πλοία έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Πολύ αργότερα, ο Μάρκο Πόλο, γυρίζοντας από τα ταξίδια του, φέρνει το χαρταετό στη Μεσαιωνική Ευρώπη.
0 χαρακτήρας του εξαγνισμού, τον οποίο πολλοί απέδιδαν στο πέταγμα του χαρταετού, με τον καιρό γίνεται απολαυστικό παιχνίδι, επιστημονική έμπνευση και πηγή μιας διαρκούς ικανοποίησης του ανθρώπου για την υποταγή της ύλης στα πιο ευφάνταστα και τολμηρά του όνειρα. 0 χαρταετός, στη μακραίωνη ιστορία του, χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως: για τη μέτρηση της Θερμοκρασίας και της ταχύτητας των ανέμων, για μελέτες της ατμόσφαιρας και του ηλεκτρισμού, αλλά ακόμα και για αεροφωτογραφίσεις. Έσωσε ναυαγούς, έστειλε στρατιωτικά σήματα, κίνησε κάρα, ακόμα και αυτοκίνητα.

Στην ιστορική διαδρομή του αγαπημένου χαρταετού, συνέβησαν πολλά και διάφορα:
• Το 1749 ο Σκωτσέζος μετεωρολόγος Alexander χρησιμοποίησε χαρταετούς με θερμόμετρα, προκειμένου να καταγράψει και να μελετήσει τις θερμοκρασιακές μεταβολές σε μεγάλο υψόμετρο.
• Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκτέλεσε το διάσημο πείραμα με τον χαρταετό, προκειμένου να αποδείξει ότι οι αστραπές δεν είναι τίποτα άλλο παρά στατικός ηλεκτρισμός.
Τα χρόνια 1799-1809, ο σερ George Cayley άρχισε να πειραματίζεται με τους χαρταετούς, προκειμένου να κατασκευάσει μια μηχανή που να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ανθρώπους στον αέρα. Και τα κατάφερε! Το 1853 πέτυχε να πετάξει το πρώτο ανεμοπλάνο, που μπόρεσε να σηκώσει το βάρος ενός ατόμου για σαράντα ολόκληρα δευτερόλεπτα.
• Το 1833 ένας Βρετανός, αυτή τη φορά, μετεωρολόγος, χρησιμοποίησε τους χαρταετούς για να ανυψώνει ανεμόμετρα, ώστε να καταγράφει και να μελετά τις ταχύτητες των ανέμων στα διάφορα υψόμετρα.
• Το 1887 ο Ε. Β. Archibald τράβηξε τις πρώτες αεροφωτογραφίες χρησιμοποιώντας χαρταετούς

3. Ιστορίες για χαρταετούς... απίθανες κι όμως αληθινές

- Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, ένας στρατηγός χρησιμοποίησε έναν χαρταετό μ’ έναν ιδιαίτερα έξυπνο και ενδιαφέροντα τρόπο. Προκειμένου να καταλάβει με τον στρατό του ένα παλάτι, έπρεπε να σκάψει ένα υπόγειο τούνελ. Μη γνωρίζοντας, όμως, το μήκος που θα έπρεπε να έχει το τούνελ, πέταξε τον χαρταετό έως πάνω από το παλάτι, κρατώντας την άκρη του νήματος στο σημείο απ όπου Θα ξεκινούσε το τούνελ, και έτσι έκανε τους απαραίτητους σχετικούς υπολογισμούς.
-Παλαιότερα, στην Κίνα, στην Κορέα και στην Ιαπωνία, πίστευαν ότι οι χαρταετοί είχαν τη δυνατότητα να διώχνουν τα κακά πνεύματα, γι’ αυτό και το πέταγμά τους, ακόμη και σήμερα, προϋποθέτει ολόκληρη τελετουργία. Σύμφωνα με κάποια παράδοση μάλιστα, μια νύχτα ένας Ιάπωνας στρατηγός πέταξε πάνω από το στρατόπεδο των εχθρών του έναν χαρταετό γεμάτο κουδούνια, με αποτέλεσμα οι εχθροί να νομίσουν ότι τους επιτέθηκαν τα κακά πνεύματα και να το βάλουν στα πόδια.
- 0 αυτοκράτορας της Κίνας Γουέν Χσουν έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, χρησιμοποιώντας για επιβάτες τους κρατούμενούς του. Οι τυχεροί που επιζούσαν κέρδιζαν την ελευθερία τους.
- 0 Μάρκο Πόλο περιγράφει τους χαρταετούς και τις επικίνδυνες επανδρωμένες πτήσεις τους. Πολύ γρήγορα, στην Ιαπωνία απαγορεύτηκαν οι χαρταετοί πάνω από ένα μέγεθος, ώστε να αποφεύγονται τα επανδρωμένα μοντέλα και οι κίνδυνοι που συνεπάγονταν.

4. Χαρταετοί ... στου κόσμου τις γιορτές
Σε κάθε χώρα, το πέταγμα του χαρταετού παίρνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση, καθώς με διάφορους τρόπους, συσχετίζεται με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Πάντως, είτε ως παιχνίδι και συνήθεια του χθες είτε ως παιχνίδι του σήμερα μα και του αύριο, το πέταγμα του χαρταετού έχει τη δύναμη, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους του έτους για κάθε χώρα, να ξεσηκώνει σε όλο τον κόσμο μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σ’ ένα διαφορετικό, αλλά πάντοτε πολύχρωμο πανηγύρι χαράς.
Για παράδειγμα, στην Κίνα διοργανώνονται κάθε χρόνο διαγωνισμοί για την ανάδειξη του πιο όμορφου χαρταετού· οι περισσότεροι από τους χαρταετούς αυτούς, όχι μόνο αναπαριστούν δράκους, ψάρια, πουλιά και άλλα αιώνια σύμβολα της μακρινής Ανατολής, αλλά συχνά έχουν ενσωματωμένες σφυρίχτρες ή σωλήνες που μπορούν να βγάζουν μουσικούς ήχους χάρη στον αέρα που περνά από μέσα τους, δημιουργώντας έτσι ένα μαγευτικό υπερθέαμα εικόνας και ήχου.
Στην Οσάκα της Ιαπωνίας, κάθε χρόνο, την Πέμπτη ημέρα του Μαίου, οι μικροί Ιάπωνες περιμένουν με αγωνία το Κοντομόνο—χι ή αλλιώς τη Μέρα των Παιδιών. Εκείνη την ημέρα, οι οικογένειες που έχουν μικρούς γιους συνηθίζουν να ανεμίζουν στον κήπο πολύχρωμες κορδέλες και πελώριους χαρταετούς σε σχήμα κυπρίνου, που τους έχουν δέσει σ’ ένα μεγάλο στύλο από μπαμπού μ’ έναν ανεμόμυλο στην κορυφή του.
Οι γιρλάντες και οι χαρταετοί-κυπρίνοι συμβολίζουν την οικογένεια: ο πρώτος χαρταετός τον πατέρα, ο δεύτερος τη μητέρα και ο τρίτος το παιδί-γιο. 0 κυπρίνος είναι ένα δυνατό και γερό ψάρι, γνωστό για την ενεργητικότητα και την αποφασιστικότητά του, καθώς κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα και πετάγεται ψηλά πάνω από την επιφάνεια του νερού. Έτσι, ο κυπρίνος αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τους μικρούς Ιάπωνες, που πρέπει να μάθουν και εκείνοι να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο της ζωής με δύναμη και αποφασιστικότητα.
Ωστόσο, μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές των αιθέριων αιώνιων χορευτών πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Βόρεια Ινδία και παίρνει μοναδικές διαστάσεις στη γιορτή "Basant" η γιορτή γίνεται για την υποδοχή της άνοιξης κάθε Φεβρουάριο στη Λαχώρη στο σημερινό Πακιστάν και αντανακλά παγανιστικές συνήθειες του παρελθόντος. Πρόκειται για ένα ξέφρενο γλέντι, το οποίο προσμένουν με μεγάλη ανυπομονησία μικροί και μεγάλοι. Σε αυτή τη γιορτή, όλοι λαχταρούν να κατακτήσουν με τον χαρταετό τους τον ουρανό, πράγμα που θα τους εξασφαλίσει η χρήση των πιο καλών υλικών, και ιδιαίτερα του ανθεκτικότερου σπάγγου, ο οποίος επικαλύπτεται με σκόνη γυαλιού. Μαζί με τα υλικά, αυτό που καθορίζει τη νίκη είναι η έξυπνη άμυνα, οι δυναμικές επιθέσεις και οι επιδέξιοι χειρισμοί που γίνονται κυρίως από τις ταράτσες των σπιτιών.
Η ομορφιά που προσφέρουν την ημέρα οι εκατομμύρια πολύχρωμοι χαρταετοί συνεχίζεται και τις νύχτες, καθώς συνεχίζεται και το παιχνίδι, με ολόλευκους χαρταετούς, λουσμένους όχι μόνο στο φως του φεγγαριού, αλλά και στο φως που πλημμυρίζει την πόλη, ειδικά για την περίσταση.

5. Χαρταετών ονόματα... σχήματα και χρώματα
Στα αγγλικά, η λέξη «Kite» είναι συγχρόνως το όνομα ενός υπέροχου πουλιού.
Στα ιαπωνικά, η λέξη «taco» σημαίνει «χταπόδι». Προφανώς, οι Ιάπωνες επέλεξαν αυτό το όνομα για τον χαρταετό τους, επειδή μοιάζει με χταπόδι, καθώς πετά με τη βοήθεια πολλών νημάτων, τα οποία εξασφαλίζουν την κίνηση τού συνήθως περίπλοκου σχήματός του.
· Στα μεξικανικά, η λέξη «papalote», σημαίνει ταυτόχρονα «πεταλούδα»
Στα γερμανικά, η λέξη «Drachen» σημαίνει «δράκος». Προφανώς, η ονομασία αυτή καθιερώθηκε από τα χρόνια που οι γερμανικοί χαρταετοί είχαν μορφή άγριων ζώων που εκτόξευαν φωτιά από τα στόματά τους.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ονόματα των χαρταετών δεν είναι διαφορετικά μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά πολλές φορές και από περιοχή σε περιοχή μέσα στην ίδια χώρα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τον χαρταετό στη Θράκη τον λέμε και πετάκι, στα Επτάνησα και Φύσουνα, ενώ γενικά τους εξάγωνους αϊτούς τους λέμε και σμυρνάκια.
Για τα ελληνικά κούλουμα, ο χαρταετός κατασκευαζόταν πάντα από τα ίδια τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των δικών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγγο και εφημερίδες και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες.
Σήμερα, σχεδόν όλοι, μικροί και μεγάλοι, αγοράζουν έτοιμους πλαστικούς χαρταετούς με πολλά μειονεκτήματα, όπως ανεπιτυχή ζύγια, ακατάλληλη ουρά και χαμηλή αισθητική.
Για όσους «μερακλήδες», όμως, επιθυμούν να φτιάξουν τον δικό τους, μοναδικό χαρταετό, υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθώς και ποικίλα βιβλία που περιγράφουν βήμα-βήμα τη διαδικασία κατασκευής ενός χαρταετού.
ektiesthisi.blogspot.com/2012/02/blog-post_27.html
Η ιστορία των χαρταε ...
emo


Όταν οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια

Μπαίνει το 1 σε ένα πάρτι και βλέπει το 4.

-Γειά σου 3, λέει το 1 στο 4.

-Δεν είμαι το 3, είμαι το 4, απαντάει το 4 εκνευρισμένο.

-Αχ, συγνώμη... αφαιρέθηκα λέει το 1.
Μαθηματική ανακρίβει ...
Κατηγορία: Ανέκδοτα & Αστεία
emoΔιαθήκες, προικοσύμφωνα και δωρεές ρίχνουν φως στις γυναίκες που «πάτησαν» στο Περιβόλι της Παναγιάς, παρά το άβατον, σε έρευνα που υπογράφει η αμερικανίδα βυζαντινολόγος Αλις Μαίρη Τάλμποτ
Ακόμη και τα θηλυκά ζώα λέγεται πως απαγορεύονται στον Αγιον Ορος. Στους δώδεκα αιώνες της ιστορίας του, τρεις είναι οι περιπτώσεις - καταγεγραμμένες επισήμως - όπου το άβατον έχει καταλυθεί και οι γυναίκες έχουν πατήσει σε κάποιες από τις 20 μονές που βρίσκονται στο Περιβόλι της Παναγιάς, ενώ κάποιες άλλες παραβάσεις φημολογούνται πως έγιναν στις αρχές του 20ού αιώνα.
Αφαντες από την επίσημη Ιστορία του Βυζαντίου και τις πηγές - με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Αννα Κομνηνή, κόρη του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού και συγγραφέας του ιστορικού έργου «Αλεξιάς» -, οι γυναίκες έμεναν περιορισμένες στο σπίτι ή δούλευαν στα χωράφια. Χώρος γι' αυτές υπήρχε μόνο
στους βίους αγίων - γραμμένους από άνδρες - σε κάποιες επιστολές, σε μερικούς ύμνους, που είχαν οι ίδιες υπογράψει.
Κι όμως οι παραγκωνισμένες γυναίκες της βυζαντινής εποχής έχουν δυναμική παρουσία στα αρχεία της Αθωνικής Πολιτείας, στην οποία δεν μπορούσαν να πατήσουν, καθώς ο θρύλος θέλει τον Ιησού να δωρίζει τη χερσόνησο του Αθω στη μητέρα του και κατά συνέπεια η περιοχή θεωρείται απαγορευμένη ζώνη για άλλες γυναίκες. Πώς εξηγείται;
«Μοιάζει ειρωνικό το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να αντλήσει τόσο πολλές πληροφορίες για τη ζωή της γυναίκας στο Βυζάντιο από τα αρχεία του Αγίου Ορους, δεδομένου ότι η πρόσβαση σε αυτό ήταν πάντοτε απαγορευμένη για τις εκπροσώπους του γυναικείου φύλου. Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι γυναίκες είχαν επαφή με τα μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας κυρίως επειδή πούλησαν ή δώρισαν τις περιουσίες τους σε αυτά», εξηγεί η πρόεδρος της Μεσαιωνικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλις Μαίρη Τάλμποτ, που έδωσε διάλεξη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με θέμα «Αναζητώντας γυναίκες στον Αθω».
Ιδιοκτήτριες αγροτικών εκτάσεων και αμπελιών, μύλων και εργαστηρίων, σπιτιών, ακόμη και μεταλλείων, οι γυναίκες αλλάζουν προφίλ μέσα από τα συμβόλαια που κάνουν με την Αθωνική Πολιτεία. Διαχειρίζονται την προίκα τους ή εκτελούν τη διαθήκη του νεκρού συζύγου τους. Πωλούν τα χωράφια τους για να εξασφαλίσουν τα λύτρα απελευθέρωσης των παιδιών τους που είχαν πιάσει αιχμάλωτα οι Αραβες. Δωρίζουν την περιουσία τους για να εξασφαλίσουν μνημόσυνα μετά τον θάνατό τους και πιθανόν μια θέση στον Παράδεισο. Διαπραγματεύονται και υπογράφουν - αν και αρκετές είναι αναλφάβητες. Και παίρνουν τα χρήματα στο χέρι, χωρίς μεσολαβητές.
«Επτάμισι μέτρα πάπυρο χρειάστηκαν για να καταγραφούν οι 110 αγορές που έκανε μέσα σε πέντε μήνες στην περιοχή των Σερρών η Θεοδώρα Αγγελίνα Καντακουζηνού - μητέρα του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνού - το 1337-38. Στη λίστα των πωλητών της συγκαταλέγονται καλόγριες και γυναίκες που διαχειρίζονται μόνες τους την περιουσία τους. Οι τεράστιες εκτάσεις που απέκτησε όμως η Θεοδώρα και τις οποίες δώρισε στη Μονή Βατοπεδίου δεν ήταν αρκετές για να της εξασφαλίσουν έναν ήρεμο βίο. Τρία χρόνια μετά τις μαζικές αγορές της, βρέθηκε στη φυλακή από έναν αντίζηλο του γιου της και πέθανε έναν χρόνο αργότερα εκεί», είναι ένα από τα παραδείγματα που δίνει η επίτιμη διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου βυζαντινών σπουδών Dumbarton Oaks στην Ουάσιγκτον.
Η Ιερακίνα δίνει στη Μονή Ξενοφώντος τον αμπελώνα της, το 1348, και διαπραγματεύεται απευθείας με τον ηγούμενο. Η Ευδοκία το 1112 περνά πολύ δύσκολες μέρες με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Και παρά το γεγονός ότι ο άνδρας της ζει, εκείνη δίνει τη συγκατάθεσή της να πωληθεί στη Μονή Δοχειαρίου ένα αγροτεμάχιο που αποτελούσε τμήμα της προίκας της, ώστε να μη ζητιανεύουν τα παιδιά της. Δεν αφήνει μάλιστα τον σύζυγό της να διαπραγματευθεί, αλλά παίρνει την αποζημίωση απευθείας από τον ηγούμενο Νεόφυτο.
Η δε Αννα Καντακουζηνή Παλαιολογίνα είχε μια έκταση στην Ολυνθο, που καταλήφθηκε 00 υπέρπυρα, αντί της πραγματικής του τιμής, ήτοι 2.000 υπέρπυρα. Η Μονή έχτισε στο κτήμα ένα παρατηρητήριο για την ασφάλειά της και για να παρηγορήσουν την Αννα που έδωσε το χωράφι σε χαμηλή τιμή, οι μοναχοί υποσχέθηκαν να προσεύχονται για την ίδια, τον σύζυγο και τους γονείς της![/size]

//ektiesthisi.blogspot.com/2012/02/blog-post_18.html#ixzz1mwSYa0kz
Εκείνες που «έσπασαν ...
Κατηγορία: Θεολογία
emo

Μετά το τέλος της επαναστάσεως του 1821 η Ιστορία καταγράφει ένα Έθνος περήφανο αλλά εξαθλιωμένο, με τα μεγάλα τζάκια της εποχής να θέλουν τα προνόμια και τα officia για τον εαυτό τους. Όντας στο γεωγραφικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης –Ασίας και Αφρικής, η Ελλάδα ήταν μια χώρα ευκαιριών για τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής που είχαν πλέον την δυνατότητα να «στηρίξουν» ένα νέο κράτος στην περιοχή, εφαρμόζοντας στην πράξη όλες τις αρχές της αποικιοκρατίας.

Έτσι στο Λονδίνο στις 3/2/1830 (νέο ημερολόγιο) ιδρύθηκε το Ελληνικό κράτος. Μια σπιθαμή αλλά σίγουρα ποτισμένη με αίμα αγωνιστών όπου με την πάροδο του χρόνου θα ερχόντουσαν διάφοροι παρίες όπου θα ζούσαν παρασιτικά σαν τα τσιμπούρια. Σύμφωνα με αυτό, το Σύμφωνο-Συνθήκη του Λονδίνου, η ελληνική επικράτεια θα περιλάμβανε τα εδάφη που βρίσκονταν νότια της γραμμής που ενώνει τους ποταμούς Αχελώο και Σπερχειό (συνοριακή γραμμή Αχελώου-Σπερχειού).

Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας, που έχοντας εμπειρία ως Πρωθυπουργός της Ιονίου Πολιτείας, του Αρχιστράτηγου της Λευκάδας, του επικεφαλής της Αντικατασκοπείας της ρωσικής Στρατιάς (που αντιμετώπισε τον Ναπολέοντα), και τη μεγάλη πείρα του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, φάνταζε μια εξαιρετική λύση. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος υπήρξε ουσιαστικά ο θεμελιωτής του Ελβετικού Κράτους, αφού πήρε τα Καντόνια τα ένωσε και έτσι η Ελβετία πήρε την σημερινή της μορφή.

Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, έχοντας να αντιμετωπίσει την εσωτερική αλλά και την εξωτερική δυσπιστία, βάζει λεφτά από την περιουσία του (αν ζούσε τώρα θα ήταν στάνταρ φυλακή γιατί θα χαλούσε την πιάτσα) για να φτιάξει έργα στην Ελλάδα.
Ο Καποδίστριας όμως δολοφονήθηκε το 1831 πηγαίνοντας στην εκκλησία. Και δημιουργεί, αν μη τι άλλο απορίες το γεγονός πως ο φάκελος στα Βρετανικά αρχεία που περιέχει τα σχετικά με τη δολοφονία του έγγραφα, παραμένει άκρως απόρρητος, ενώ η ελληνική επίσημη ιστορία επαναλαμβάνει άκριτα τις παραβλέψεις της «επίσημης ανάκρισης» του 1831. Μήπως τελικά οι Μαυρομιχαλαίοι απλά «χρεώθηκαν» την δολοφονία;
Από εκείνο το σημείο πάντως ξεκινά η Ελληνική περιπέτεια…

Το Ελληνικό Κράτος ιδρύθηκε. Τι ώρα παρακαλώ;
Ένας από τους λόγους που δεν χρησιμοποιώ αυτό τον χάρτη και προτιμώ εκείνον της Μεταπολίτευσης, είναι γιατί παρουσιάζει έντονη αμφισβήτηση ως προς την ώρα. Άλλοι λένε ωροσκόπο Δίδυμοι, άλλοι Ταύρο, άλλοι Σκορπιό και ορισμένοι Παρθένο. Η Uranian όμως ως πιο μαθηματικό μοντέλο ας δούμε τι λέει.

Η Ελλάδα έχει 4 πιστωτικά γεγονότα (χρεωκοπίες) στο ενεργητικό της (πάμε για το 5ο ) αλλά μπορούμε να δούμε τα τρία γιατί το ένα είναι το 1827 δηλαδή πριν την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.

1843: Αρχικά, οι Μεγάλες Δυνάμεις δίνουν δάνειο 60 εκ γαλλικά φράγκα με τον ερχομό του Όθωνα αλλά στην πραγματικότητα του δινουν cash πολύ λιγότερα. Η τρίτη δόση δεν δίνεται και τελικά πάμε σε πτώχευση. Το 1841 ο Βρετανός πρεσβευτής στην Ελλάδα sir Edmund Lyons δηλώνει: «Μια πραγματικά ανεξάρτητη Ελλάδα είναι παραλογισμός. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει είτε Ρωσική είτε Αγγλική. Και αφού δεν πρέπει να γίνει ρωσική είναι ανάγκη να γίνει Αγγλική». Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο οι ξένοι ιμπεριαλιστές αντιμετώπιζαν την ελληνική ανεξαρτησία και έμελε να περιγράψει το ιδιότυπο ημι-αποικιακό καθεστώς των επόμενων δεκαετιών. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Τότε είχε Sarc Hades= Δίας/Kronos= Πλούτωνας/Kronos= Κρόνος/Ποσειδώνας: Αλλαγές που προκαλούνται από προδοσία. Για να ολοκληρώσουν ένα έργο με μικρές δαπάνες. Λιτότητα. Τύφος, φτώχεια και εξασθένιση
Και ακόμη SARC MC = ASC/Ποσειδώνας= Kronos/Vulcanus= Ερμης/Vulcanus: Ψευδείς πράξεις και ψευδείς εικόνες κάνουν μια ομάδα ανθρώπων να πάσχουν. Κάποια άτομα από αφέλεια (δική τους ) ή από εσκεμμένο δόλο (*των άλλων) τελικά χάνουν κάτι από τα υπάρχοντα τους. Δίνοντας δικτατορικές διαταγές. Για να ασκήσει τη δύναμη του κράτους. Αποφασίζω και Διατάσσω .

1893: Ο Χ Τρικούπης το 1893 λίγο πριν τα Χριστούγεννα ρίχνει το κανόνι. «Κύριοι δυστυχώς επτωχεύσαμεν»! Τότε είχαμε τρανζιτ Hades = WI/Άρης= βόρειος Δεσμός/ Admetos= ASC/Ποσειδωνας:
Προβλήματα με την εργασία. Ελαττωματική εργασία. Τα αντικείμενα που είναι διαλογής. Το να υποστούν μια έλλειψη αγαθών σε κάποιες στιγμές της ζωής. Η έλλειψη, ένδεια, ασθένεια αλλά και η ξεροκεφαλιά που δημιουργεί εμπόδια. Αναλαμβάνοντας ευθύνες .

1932: Αφού το 1929 γίνεται το κραχ στην Αμερική οι εξαγωγές καπνού πάνε στον πάτο. Η Ελλάδα για να μείνει στον κανόνα του χρυσού συνδέεται με το Αμερικανικό δολάριο. Το δολάριο καταρρακώνεται ο Βενιζέλος κάνει μια υποτίμηση της δραχμής. Την πρωτομαγιά του 1932 ανακοινώνει στη βουλή την πτώχευση της Ελλάδας και την στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους.
Τότε είχαμε SARC Hades= Βόρειος Δεσμός/ Άρης= MC/Admetos= Ήλιος/Ποσειδώνας:
Δυσαρέσκεια κατά τη διάρκεια της απασχόλησης. Μια δυσάρεστη εμπειρία μέσα από μια κακή πράξη. Για να είναι και για να παραμείνει φτωχός. Εντούτοις, αδιάφορος στην ένδεια ή την κακοτυχία. Αποδεχόμενος μια δύσκολη μοίρα. Πάρα πολύ ευαίσθητος στις σοβαρές επιδημίες.
Παράλληλα ο Kronos = MC = Cupido/Hades=ASC/Admetos:
Ο «Μεγάλος», το «αφεντικό». Το να υπερβεί μα και να απορρίψει κανείς οτιδήποτε δεν είναι ελίτ. Οι Αρχές του Κράτους (όχι αστυνομία και στρατός διότι αυτές ως Αρχές έχουν κατασταλτικό και επεμβατικό χαρακτήρα και είναι άλλη εξίσωση), το να ανεξαρτητοποιηθεί κάποιος. Η τοποθέτηση σε μια δημόσια –κρατική ή κυβερνητική θέση. Εγωιστής. Ατομιστής. Για να είναι μέρος μιας τραγωδίας. Σπίτια για τα παιδιά. Ορφανοτροφεία. Δεμένος με μια κατάσταση. Οι άλλοι νοιώθουν μια αίσθηση κατωτερότητας. Το κεφάλαιο. Έδρα της κυβέρνησης. Κόντρα με τον προϊστάμενο, τον ανώτερο ή την ιδία την κυβέρνηση.

BACK TO THE FUTURE

Η ερμηνεία για το σήμερα θα είναι σε 3 μέρη και ισχύει από τα φετινά γενέθλια της χώρας μέχρι τα επόμενα.

SARC MC= Hades/Zeus=Wi/Ήλιος= Αφροδίτη/Δίας= Ερμής /Άρης= Αφροδίτη/Πλούτωνα = Apollon/Admetos= Κρόνος:
Εμπρησμός, εριστικός λόγος. Μίσος. Παράλυση. Ένα μη θετικά σκεπτόμενο άτομο. Μίσος και εχθρότητα με μεγάλη διάρκεια. Απώλειες και καταστροφές μέσω της πυρκαγιάς, του εμπρησμού ή του πολέμου. Τα γηρατειά. Η καταστολή των σωματικών δυνάμεων. Αποδοχή πρότασης. Η λεκτική αντιπαράθεση. Σοβαρή συζήτηση. Μια συνομιλία που θα «σε χαλάσει» ψυχολογικά. Φιλονικία με συνέπεια το χωρισμό. Έλλειψη φιλοδοξίας. Δυσαρέσκεια, δυσκολία να ικανοποιήσει μα και να ικανοποιηθεί.

SARC Hades= Σελήνη/Poseidon = Ουρανός/Hades= Αφροδίτη/Poseidon = Άρης/Apollon= Ήλιος/Βόρειος Δεσμός = MC/ASC= Vulcanus= WI/Βόρειος Δεσμός = Ποσειδώνας/Kronos= Ερμής/Ποσειδώνας:
Άτομα που είναι ανίκανα να αντιληφθούν ή να συλλάβουν τα πνευματικά πράγματα. Ένα άτομο με μυαλό εκτός τόπου και χρόνου. Μεγάλη καταστροφή και αγριότητα. Θρησκείες της αρχαιότητας. Ζητήματα εξάλειψης θρησκευτικών συμβόλων. Επιστημονική δραστηριότητα σε ιστορικά θέματα. Εμπόριο στις αντίκες. Αρχαία κείμενα (πρωτότυπα). Ξαφνικά γεγονότα κάνουν την εμφάνιση τους. Σχέσεις με τρίτους αποτελούν πηγή δοκιμασίας μιας κι οι τρίτοι λειτουργούν υπόγεια εις βάρος μου. Το να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά. Απειλή με ποινή φυλάκισης. Η ένωση των δυνάμεων για ένα κοινό σκοπό. Μια εταιρία ή ένας ηγέτης που καταστρέφεται από την κακοτυχία. Καταστροφή στην κυβέρνηση. Δυνατή εξαπάτηση μέσω μιας αναρμόδιας ηγεσίας. Διπλωματία μιας μεγάλης δύναμης.

SARC Πλούτωνας = ASC/Ήλιος= Πλούτωνας/Zeus = Ουρανός/Vulcanus = Kronos /Admetos = Σελήνη/Vulcanus = Asc/Κρόνος:
Για να αποτύχει μαζί με άλλους. Αλλαγές που επιχειρούνται αλλά δεν έχουν την εξέλιξη που αναζητούμε. Η δημιουργία μιας νέας κατάστασης. Το να προσπαθήσω περισσότερο. Μια δυνατή εξέλιξη και μια αλλαγή εμφανίζονται με αιφνιδιασμό. Η αρχή και η ανάπτυξη μιας αποκλειστικής θέσης. Τα ισχυρά γεγονότα αναπτύσσονται. Η ανάπτυξη είναι θυελλώδης και θορυβώδης. Κάποιοι άλλοι προετοιμάζονται για να αναλάβουν τη δύναμη της εξουσίας. Οι μεγάλες αλλαγές σε ένα έθνος σχετικά με τη δύναμη που έχει στα χέρια του. Ανοχή και ασέβεια προς το πρόσωπο μου και καταστολή των δικαιωμάτων. Τρίτα άτομα συμβάλλουν σε έναν χωρισμό. Αργός χωρισμός από άλλους. Αποτραβιέμαι σιγά-σιγά.

Zeus= Αρης/Kronos = Ηλιος/Kronos = Σελήνη/Δίας= Σελήνη/Πλουτωνας = Hades/Zeus= Wi/Ηλιος= Αφροδίτη/Apollon = Ερμη/Άρη:
Εκτελεστική, στρατιωτική δύναμη του κράτους, παραδείγματος χάριν: ηγέτης του στρατού. Οι αυταρχικές ενέργειες. Προαποφασισμένοι χωρισμοί. Η ευλογία της μητρότητας μιας επώνυμης δημιουργεί μέγα σκάνδαλο. Για να εισαγάγει μια νέα υπηρεσία. Κάτι νέο. Νέες υποχρεώσεις. Η Απεργία. Έκρηξη οργής και μίσους. Πολεμικές βαρβαρότητες. Τεχνάσματα αντιπερισπασμού και Προπαγάνδας. Ακριβώς διατυπωμένες σκέψεις. Θυμός που οδηγεί στη βία. Ακριβολόγος.

SARC Kronos = Ερμης /kronos = Δίας/Poseidon = Poseidon/Πλουτωνας= Ερμης = MC/Apollon = Ποσειωνας/Cupido= Ουρανός = Σελήνη/Ουρανός:
Η δύναμη της έρευνας του κράτους. Μεγάλες ιδέες. Επίσημες επιστολές. Απόφαση δικαστηρίου. Σωστή και νέα επιτυχής ηγεσία μέσω της καλής κρίσης. Μια αυταρχική τοποθέτηση σε διανοητικά και συναισθηματικά θέματα. Ένας αναγνωρισμένος ηγέτης. Ένα ηγετικό μυαλό. Μιλώντας σε κόσμο για επιστημονικά θέματα. Ακολουθώ τις πολιτικές επιστήμες. Ο Αρχηγός - το πρότυπο για πολλούς ανθρώπους. Ένας που απολαμβάνει την εκτίμηση των άλλων. Ξαφνική διάλυση μιας συνεργασίας υπό επαναστατικές απόψεις ή μια τάση για ανεξαρτητοποίηση ενός εκ των συμβαλλομένων πλευρών. Ξαφνικά γεγονότα.

Τέλος Α΄ μέρους
www.astrology.gr/Kosmiki/ite
Ελλάδα 3/2/1830 Ένα ...
Κατηγορία: Γενικά
emo


"Το αμέσως καλύτερο πράγμα από το να παίζεις και να κερδίζεις είναι να παίζεις και να χάνεις. Το βασικό είναι να παίζεις."
Nick "the Greek" Dandalos
Ο Νικόλας Δάνδολος κατάγονταν απ’ την Σμύρνη και γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στις 27 Απριλίου 1883.
Πρόκειται για τον πιο διάσημο και τιμιότερο επαγγελματία παίκτη τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο, όλων των εποχών, που έμεινε γνωστός σαν «Νικ δε Γκρικ» (Nick the Greek). Ένας άνθρωπος που
έγινε μύθος στη φαντασία των ρομαντικών ανθρώπων αλλά κι έμεινε στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος τζογαδόρος της Αμερικής.
Κανείς σε όλο τον κόσμο, στην ανθρώπινη ιστορία, δεν κατάφερε να κερδίσει ή να χάσει περισσότερα χρήματα θέτοντας σε δοκιμασία όλες τις γνωστές θεωρίες περί εργασίας κι εύκολου πλουτισμού. Υπήρξε για μισό σχεδόν αιώνα ο πιο διάσημος Έλληνας της Αμερικής, πιο γνωστός από τον Σπύρο Σκούρα, τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Ηλία Καζάν.
Ο χαρακτηρισμός «χαρτοπαίκτης» στο πρόσωπο του ανθρώπου αυτού δεν είχε την κακή σημασία της λέξης, αλλά την απασχόληση και την επίδοσή του στο χαρτοπαίγνιο και μάλι­στα σε ανώτατο επαγγελματικό επίπεδο.

Μεγάλωσε μέσα σε ένα ευκατάστατο οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας του ήταν έμπορος χαλιών και ο νονός του εφοπλιστής (ναυπηγός). Αποφοίτησε από το «Ελληνικό Ευαγγελικό Κολέγιο» της Σμύρνης με πτυχίο στη Φιλοσοφία. Η προσωπικότητά του όμως ήταν τέτοια, που δεν τον προόριζε να γίνει ο επόμενος Πλάτωνας.
Στην ηλικία των 18 ετών, ο νονός του τον έστειλε στις Η.Π.Α., με σκοπό να αποκτήσει εμπειρίες πάνω στις επιχειρήσεις. Ο Δάνδολος ενισχύονταν οικονομικά απ’ τον νονό του με ένα εβδομαδιαίο «επίδομα» 150 δολαρίων, ποσό πολύ σημαντικό για τα δεδομένα της εποχής.

Ο πρώτος του σταθμός ήταν το Σικάγο. Εκεί γνωρίστηκε κι ερωτεύτηκε με μια κοπέλα αλλά έπειτα από τον χωρισμό τους μετακόμισε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί, το 1911, γνωρίστηκε με έναν διάσημο αναβάτη στις ιπποδρομίες, τον Phil Musgrave. Βοηθούμενος από τις συμβουλές του Musgrave και καθοδηγούμενος από την έμφυτη ικανότητά του να κάνει λεφτά από το τίποτε, ο Δάνδολος κέρδισε σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια σε έξι μήνες στοιχηματίζοντας σε κούρσες αλόγων.

Στην συνέχεια επέστρεψε και πάλι στο Σικάγο. Εκεί συνέχισε και έχασε όσα χρήματα είχε κερδίσει στο Μόντρεαλ, παίζοντας μεγάλα ποσά στα χαρτιά και στα ζάρια, παιχνίδια τα οποία μέχρι στιγμής του ήταν άγνωστα. Αυτό όμως δε τον εμπόδισε να αποφασίσει ποιο θα ήταν το επάγγελμά του για τα επόμενα χρόνια. Προοδευτικά γινόταν αριστοτέχνης των τυχερών παιχνιδιών αποκτώντας μεγάλη φήμη. Συχνά μεγάλα καζίνο του πρόσφεραν μεγάλους μισθούς για να δουλέψει για αυτούς (ώστε να αποφύγουν τις «ζημιές» που τους έκανε ως παίκτης) αλλά συνήθως ο Δάνδολος απαντούσε αρνητικά, αλλά δε μπορούσε να αποφύγει το να γίνεται το θέαμα της βραδιάς σε κάθε καζίνο που επισκεπτόταν μιας και δε σταματούσε ποτέ να στοιχηματίζει, ακόμη κι όταν έχανε 100.000 δολάρια σε ένα και μόνο ποντάρισμα.
Το όνομα «Nick the Greek» αποκτούσε διαστάσεις θρύλου και μόνο το όνομα του Τζόνι Μος (Johny Moss), του καλύτερου παίκτη πόκερ της εποχής, μπορούσε να θεωρηθεί ισάξιο.

Όπως ήταν φυσικό έναν τέτοιον ανυπέρβλητο τζογαδόρο, με πτυχίο φιλοσοφίας και πάθος για τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα τον ακολουθούσαν πάντα οι θρύλοι και οι φήμες. Εκτιμάται ότι έφυγε πάνω από 70 φορές κερδισμένος, φτάνοντας ή ξεκινώντας απ’ το σημείο, κατά την διάρκεια των παιχνιδιών, να μην έχει ούτε ένα δολάριο στην τσέπη του. Είναι ευρύτατα διαδεδομένες ιστορίες όπως τότε που έπαιζε συνεχώς για 10 ημέρες και νύχτες χωρίς ύπνο ή για το οικοδομικό τετράγωνο που κέρδισε όταν προκάλεσε τον αντίπαλο να ρίξουν χαρτιά για 550.000 δολάρια.

Σ’ αυτήν την ιστορική παρτίδα πόκερ, που έγινε στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε μια αναμέ­τρηση των άσων του είδους, στο κέντρο «Ελ Μορόκο», με θεατές δέκα περίπου διάσημους «γκάμπλερ», ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρώην βασιλέας της Αιγύπτου Φαρούκ. Όταν έληξε η κανονική ώρα, ο Νικ είχε κερδίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και ο πλέον χαμένος της βραδιάς ο νονός της Μαφίας, ο Κοστέλο του είπε:
— Έλληνα, φεύγεις και δε συνεχίζεις, γιατί είσαι δειλός.
Τότε ο Nick the Greek, γυρίζοντας προς τον Φαρούκ, τον παρακάλεσε να ανα­κατέψει την τράπουλα και μετά είπε στον Κοστέλο:
— Και τώρα, αμίγκο (φίλε), έλα να τραβήξουμε από ένα χαρτί. Ο μικρότερος χάνει πεντακόσιες χιλιάδες δολάρια!
Ο Ιταλός όμως αρνήθηκε.
Την άλλη μέρα, οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης έγραψαν ότι ο Κοστέλο δε θα εί­ναι για πάντα ο αρχηγός της Μαφίας, αλλά ο Nick the Greek θα είναι ο αδιαφιλο­νίκητος βασιλιάς του πόκερ.

Όταν ο Σμυρνιός Νικόλαος Δάνδολος βασίλευε στις πράσινες τσόχες της Αμερικής, οι αναμετρήσεις του με θρυλικά ονόματα του πλούτου και της Μαφίας, εθεωρούντο παρτίδες-ιεροτελεστίες, που τις παρακολουθούσαν ελάχιστοι τυχεροί προσκεκλημένοι, σιωπηλοί και ανέκφραστοι, όπως οι θεατές μιας παρτί­δας σκάκι από μετρ του είδους. Στη βιογραφία του, αναφέρονται ως φίλοι και θαυμαστές του μεγάλοι παραγωγοί και σταρ του Χόλιγουντ, με πρώτο τον Φρανκ Σινάτρα και τον συμπατριώτη του κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση.

Σε κάποια βραδινή έξοδό του συνοδευόταν από το μεγάλο φυσικό Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein). Ο Νικ παρ’ όλο που ήθελε όλοι στον κύκλο του να δείξουν επίπεδο και να συμπεριφερθούν στο μορφωμένο φίλο του με σεβασμό γνώριζε πως οι άνθρωποι τους οποίους συνήθιζε να συναναστρέφεται δε γνώριζαν τίποτε από επιστήμες. Έτσι, για να αποφύγει κάποιο τυχόν μπέρδεμα αποφάσισε να τους συστήσει τον Αϊνστάιν ως «ο μικρός Al από το Princeton» (ο Einstein ήταν τότε μέλος του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών στο πανεπιστήμιο αυτό). Τελικά ο Αϊνστάιν το διασκέδασε τόσο που το άλλο πρωί δυσκολευόταν να φύγει για το σπίτι του…

Οι μεγαλύτερες χαρτοπαικτικές αναμετρήσεις του συμπατριώτη μας είχαν γίνει Πρωτοχρονιά, κυρίως στο Λας Βέγκας. Κάποτε, ένα λεπτό πριν σημά­νει ο καινούργιος χρόνος, ο Νικ έχασε σ’ ένα κόλπο κάπου 300.000 δολάρια και ατάραχος σηκώθηκε και έδωσε το σύνθημα να αναβοσβήσουν τα φώτα και ν’ ανοίξουνε τις σαμπάνιες.
«Ελπίζω», είπε, «με την αλλαγή του χρόνου ν’ αλλάξει και η τύχη μου». Όταν συνέχισε σάρωσε το τραπέζι κερδίζοντας 1.250.000 δολάρια,ποσόν που έχασε μέσα σ’ ένα μήνα στη ρουλέτα και στα άλο­γα, τη μεγαλύτερη από όλες τις αδυναμίες του. Σύμφωνα με την ανηψιά του (κόρη της αδερφής του που ζούσε στην Αθήνα), ο Δάνδολος ιεραρχούσε τα αγαπημένα του παιχνίδια ως εξής: Άλογα, ζάρια, ρουλέτα, χαρτιά. Ο ίδιος αντιμετώπιζε μάλλον σκωπτικά την ατυχία του στον ιππόδρομο: «Τα ρημάδια τα τετράποδα, βλέπεις, τις περισ­σότερες φορές τρέχουνε με τα τρία μόνο ποδάρια…».

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε νικήσει σχεδόν όλους τους αντιπάλους τους κι αναζητούσε συνεχώς νέες προκλήσεις. Στην πολιτεία της Νεβάδα τα τυχερά παιχνίδια νομιμοποιούνται το 1931. Έτσι, το Λας Βέγκας, αποτέλεσε τη βάση του.

Το καλοκαίρι του 1949, κι ενώ η πορεία του συνεχιζόταν, ο Δάνδολος πλησίασε τον Μπένι Μπινιόν (Benny Binion), έναν ιδιοκτήτη καζίνο και φανατικό λάτρη του πόκερ, με το ασυνήθιστο για τα δεδομένα της εποχής αίτημα να του κλείσει αναμέτρηση με τον καλύτερο μέχρι τότε παίκτη πόκερ, ένα παιχνίδι που θα χαρακτηριζόταν ως «Μαραθώνιος πόκερ». Ο Binion συμφώνησε να οργανώσει την αναμέτρηση μεταξύ του Nick the Greek και του μυθικού Johnny Moss με τον όρο πως το παιχνίδι θα παιζόταν δημοσίως.
Σ’ αυτό το γεγονός μάλιστα, πιστώνεται ευρέως ως η έμπνευση για τη σύγχρονη εποχή του «World Series of Poker», που καθιερώθηκε το 1970.

Το παιχνίδι αυτό, που έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη παρτίδα πόκερ που παίχτηκε ποτέ, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1949 και τελείωσε τον Μάιο του ίδιου έτους.
Κατά τη διάρκεια του ιδιότυπου αυτού Μαραθώνιου που διήρκεσε πέντε μήνες με διαλείμματα μόνο για ύπνο και φαγητό, οι δύο αντίπαλοι έπαιξαν κάθε παραλλαγή του πόκερ που υπήρχε.
Στο τέλος ο Moss κέρδισε το χαρακτηρισμένο ως «Μεγαλύτερο παιχνίδι της πόλης» κι ένα ποσό που έφτανε τα 2 εκατομμύρια δολάρια.
Όταν ο Δάνδολος έχασε και την τελευταία του δεκάρα, σηκώθηκε αργά από την καρέκλα του, κινήθηκε αθόρυβα και είπε τη διάσημη φράση: «Κύριε Μος, θα πρέπει να σας αφήσω να φύγετε» (Mister Moss, I have to let you go).
Έπειτα κατευθύνθηκε στον επάνω όροφο όπου κι έπεσε για ύπνο…
Η κούραση φαίνεται ότι ήταν σημαντικός παράγοντας για την ήττα του 66χρονου πλέον Δάνδολου, καθώς ήταν 24 χρόνια μεγαλύτερος απ’ τον αντίπαλό του.

Στα τέλη της ζωής του, όταν πλέον είχε μείνει απένταρος συνήθιζε να παίζει μικρές παρτίδες πόκερ κάπου στη Νότια Καλιφόρνια. Όταν ρωτήθηκε πως ενώ πριν λίγα χρόνια πόνταρε εκατομμύρια δολάρια και τώρα παίζει για μάρκες των 5 δολαρίων απαντούσε πως «έτσι είν’ η ζωή…».

Ο Δάνδολος έπαιζε για την συγκίνηση του παιχνιδιού κι όχι γι’ αυτό καθ’ αυτό το χρήμα, ενώ συνήθιζε να λέει, «η τύχη είναι μια γυναίκα κι αυτή η γυναίκα είναι ο έρωτας της ζωής μου».
Στη ζωή του o Nick the Greek εκτιμάται ότι κέρδισε και έχασε πάνω απο 500 εκατομμύρια δολλάρια (ποσό μυθικό για τα τότε δεδομένα), ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις που το ποσό αυτό το ανεβάζουν στα 2 δις δολάρια. Δώρισε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, ποσό τεράστιο, όπως είπαμε, για την εποχή εκείνη. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που μπήκε (το 1979) στη λίστα «Hall of Fame» των θρύλων του πόκερ μαζί με ακόμη 21 μεγάλους παίκτες πόκερ.

Είχε δημιουργήσει ένα μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του καθώς ποτέ δεν αποκάλυπτε τα μυστικά του σε κανένα ενώ συνήθιζε να αφήνει μεγάλο φιλοδώρημα στους δικούς του κρουπιέρηδες. Σε πείσμα όλων όσων αμφισβητούσαν την προέλευση των χρημάτων του αποκαλούσε τον εαυτό του «ανεξάρτητο τζογαδόρο», απέφευγε τις ακριβές χαρτοπαικτικές λέσχες και τα κλειστά κλαμπ των γραβατοφορεμένων «επαγγελματιών» του είδους.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού συνήθιζε να παραμένει ανέκφραστος χωρίς να αλλάζει την όψη του προσώπου του ή τη χροιά της φωνής του. Ήταν ψηλός, ευαίσθητος, με αέρα επαγγελματία, ανθρωπιστικά ένστικτα, μερικές φορές καυστικός στα σχόλιά του αλλά πάντα με ταλέντο κι ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Του άρεσε να χρησιμοποιεί σοφές φράσεις για να περιγράψει κάτι που ήθελε να πει όπως στην περίπτωση της δόξας: «Στο επάγγελμά μου η δόξα συνήθως ακολουθείται από μία πρόταση, που περιλαμβάνει τη λέξη, «φυλακή»».

Παρ’ όλα αυτά η δόξα ήταν μόνιμος σύντροφός του σε όλη του τη ζωή. Υπήρχαν καιροί όπου στο Las Vegas ερχόταν χιλιάδες επισκέπτες όχι για τα αστραφτερά κτίρια και τα φαντασμαγορικά shows αλλά γιατί τους τράβηξε εκεί η φήμη του Nick the Greek. Οι ιστορίες σχετικά με το Nick the Greek αγγίζουν τα όρια του μύθου και οι παλαιότεροι δυσκολεύονται να διηγηθούν κάποια ιστορία από τις εποχές εκείνες χωρίς να αναφέρουν το όνομά του.

Ήταν ευγενικός, με φινέτσα κι αρχοντιά και σε κέρδιζε αμέσως με τους τρόπους του. Δεν ήταν τυπικός στα ραντεβού, μπορεί να είχατε συνάντηση και να εμφανιζόταν μετά δύο μήνες απολογούμενος γιατί δεν ήρθε. Αυτό που έκανε εντύπωση στους περισσότερους ήταν πως δεν έπαιζε τζόγο μόνο μέσα στις αίθουσες τυχερών παιχνιδιών αλλά παντού και πάντοτε στη ζωή του.

Απ’ όλες όμως τις ιστορίες σχετικά με το Nick the Greek η πιο ενδιαφέρουσα είναι αυτή με τη μάχη που έδωσε στο νοσοκομείο «Όρος Σινά» (Mount Sinai Hospital) του Λος Άντζελες, για τη ζωή του. Ποτέ δεν είχε παλέψει σκληρότερα και ποτέ δεν είχε πάρει μεγαλύτερο ρίσκο.

Ο «τζέντελμαν της πράσινης τσόχας», πέθανε σε ηλικία 83 ετών, στις 25 Δεκεμβρίου του 1966, από καρδιακή προσβολή, αφού είχε προηγηθεί πνευμονία. Ήταν πλέον πάμφτωχος, αν και έμενε στο πολυτελέστερο ξενοδοχείο του Λας Βέγκας. Ορισμένοι ονομαστοί φίλοι του συναντήθηκαν και φρόντισαν έτσι ώστε να έχει μια κηδεία που του αρμόζει – χρυσό φέρετρο, χρυσά τα πάντα για ένα πραγματικά μεγάλο μύθο του Λας Βέγκας…
Τον έθαψε με μεγάλη πολυτέλεια ο Φρανκ Σινάτρα, που έκλαιγε λες και ήτανε πατέρας του…
Μαικήνες του Χόλιγουντ, σταρ και μαφιόζοι, ήρθαν με τις φιμέ λιμουζίνες τους και του εναπόθεσαν λουλούδια με τραπουλόχαρτα, κυρίως τον Ρήγα σπαθί, που τον αντιπροσώπευε στο χώρο του τζόγου.
Οι αμερικανικές εφημερίδες το γράψανε πρωτοσέλιδα και του αφιέρωσαν αρκετές σελίδες.
Όπως έλεγε ο Τέλης Σαβάλας, διάσημοι τζογαδόροι επιδιώκανε να βρεθούνε έστω για μια φορά αντίπαλοι του Νικ, για να διηγούνται, όπως στη κηδεία του, πως είχανε παίξει μαζί του.

Ο συμπατριώτης μας δεξιοτέχνης των χαρτιών, που φημιζόταν κυρίως για την εντιμότητα του, δεν πέθανε πλούσιος. Από τα χέρια του είχαν περάσει ολόκληρες περιουσίες. Οι αγαθοεργίες, τα άλογα και η έλλει­ψη επιχειρηματικού πνεύματος, σκορπίσανε τα χρήματα που είχε κερδίσει ο μεγάλος παίκτης στην πράσινη τσόχα.
Ο Φρανκ Σινάτρα αποχαιρετώντας τον, είπε: «Νικ, υπήρξες τόσο αγνός και έντιμος, ώστε η μόνη περιουσία που είχες ήταν οι αγαθοεργίες σου».[/size]

ektiesthisi.blogspot.com/2012/02/nick-greek.html#ixzz1lPnWlsej
Νικόλαος Ανδρέας Δάν ...
emo


Η μόδα δεν αφορά μόνο τις τελευταίες ενδυματολογικές απόψεις, ούτε μονάχα τις τάσεις στα κουρέματα και τα χρώματα. Υπάρχει και στη διατροφή κι εμείς σας αποκαλύπτουμε τις διατροφικές τάσεις για φέτος, που θα ωφελήσουν την υγεία και τη σιλουέτα σας.

Σπόροι κολοκύθας (πασατέμπο): παίρνουν την πρωτιά στους ξηρούς καρπούς
Όλο το 2011 ακούγατε για το πόσο ωφέλιμα είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και διάφοροι ξηροί καρποί –τα οποία φυσικά συνεχίζουν να είναι- και τα καταναλώνατε τόσο σκέτα, όσο και μέσα σε σαλάτες, μπισκότα και κέικ. Οι σπόροι κολοκύθας, όμως, τα έχουν όλα: ωφέλιμα για την καρδιά καλά λιπαρά, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και πλήθος βιταμινών και μετάλλων, ενώ είναι ιδιαιτέρως πλούσιοι σε σίδηρο, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος, αλλά και σε μαγνήσιο το οποίο διατηρεί την
καρδιά και τα οστά δυνατά. Ακόμη, αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ψευδάργυρου, ο οποίος είναι σημαντικός για το ανοσοποιητικό, την υγεία του δέρματος και την επούλωση πληγών. Δοκιμάστε τους σαν σνακ ή προσθέστε τους στο γιαούρτι, σε τυρί κότατζ, στα δημητριακά σας, στη βρώμη κ.ο.κ.

Σιρόπι αγαύης: από το φυτό της… τεκίλας
Οι δυνατοί πότες ίσως γνωρίζουν ότι η τεκίλα προέρχεται από την αγαύη, ένα κακτοειδές φυτό που βρίσκουμε στο Μεξικό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν, όμως, είναι ότι το σιρόπι αγαύης τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαιτέρως διάσημο. Γνωστό και ως νέκταρ αγαύης, έχει πλούσια γεύση και είναι ελαφρώς πιο γλυκό από το μέλι, έχοντας χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος όταν καταναλώνεται. Συν του ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου το 1/3 της ποσότητας σε σχέση με τη ζάχαρη ή το μέλι για να επιτύχετε τον ίδιο βαθμό γλυκύτητας.
Κεφίρ: γιαούρτι σε ποτήρι
Πλούσιο σε ωφέλιμα προβιοτικά, το κεφίρ (φυσικό, προβιοτικό, γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από την προσθήκη σπόρων κεφίρ στο γάλα), δίνει έξτρα ώθηση στο ανοσοποιητικό μας, καθαρίζει το έντερο, βοηθά το πεπτικό, δρα κατά της υπέρτασης και της αρτηριοσκλήρωσης, ενώ παρέχει στον οργανισμό μας πολύτιμο ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες συμπλέγματος Β κ.ο.κ., ευεργετώντας όσους το καταναλώνουν. Προτιμήστε το σκέτο, χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά και ψάξτε το κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Σπόροι Κία: σπόροι με… μαγικές ιδιότητες
Πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι σπόροι Κία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ασβέστιο από τον λιναρόσπορο, ο οποίος είναι επίσης πλούσιος σε ωμέγα-3, και αποτελούν τη νέα τροφή από την οικογένεια των σπόρων που έρχεται να κάνει… θραύση. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε όπως και τους υπόλοιπους σπόρους στη μαγειρική σας, να τους πασπαλίσετε δηλαδή στη βρώμη, τα δημητριακά, το γιαούρτι, τα ντρέσινγκ και τις σαλάτες σας, χωρίς να έχετε πρόβλημα στη χώνεψή τους. Ακόμη, δοκιμάστε τους στο κέικ και τα μάφιν, ενώ αν είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να τους αναμείξετε με νερό και να έχετε το τέλειο υποκατάστατο του αβγού.

Λαχανάκια Βρυξελλών: το λαχανικό της… χρονιάς
Ένα φλιτζάνι με αυτές τις… μινιατούρες λάχανου αποδίδει μόλις 55 θερμίδες και ταυτόχρονα παρέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών που μας κρατούν χορτάτους και μακριά από τσιμπολογήματα για περισσότερη ώρα, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο και βελτιώνουν τη μνήμη. Δοκιμάστε τα ψητά με σπρέι λαδιού, αλάτι και πιπέρι και απολαύστε το πόσο τραγανιστά και νόστιμα είναι.

Μαύρες φακές: το… μαύρο επιστρέφει στη μόδα
Στον κόσμο της διατροφής, το μαύρο αρχίζει να παίρνει τα πάνω του μετά τα μαύρα φασόλια, το μαύρο ρύζι και τις μαύρες φακές. Καταρχάς το ασυνήθιστο αυτό χρώμα προκύπτει από την υψηλή συγκέντρωση των τροφών αυτών σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στα κεράσια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα κ.ο.κ. και έχει αποδειχτεί ότι τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν τον καρκίνο. Οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και μάλιστα μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή ένα δυνατό συνδυασμό που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους και με ενέργεια για πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες τροφές.

Χούμους με ενταμάμε: μια διαφορετική σαλάτα
Μια νέα, ενδιαφέρουσα άποψη στο χούμους, αποτελεί αυτή που το θέλει φτιαγμένο με φασόλια σόγιας (ενταμάμε) , μιας και το χούμους με ρεβίθια είναι πλέον μια πολυδοκιμασμένη συνταγή. Την παράσταση κλέβουν πλέον οι ποικιλίες με φακές, άσπρα φασόλια και ενταμάμε, τα οποία είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Συνδυάζοντας το χούμους με πολλά λαχανικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σνακ που όχι μόνο θα σας χορτάσει για πολύ περισσότερη ώρα από ό,τι συνήθως, αλλά και θα σας γεμίσει με θρεπτικά συστατικά. Πώς μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας; Ρίξτε στο multi 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα φασόλια ενταμάμε, ¼ του φλιτζανιού νερό, ¼ του φλιτζανιού ταχίνι, 1 σκελίδα σκόρδο και ¼ του φλιτζανιού ξίδι. Όταν είναι έτοιμο ρίξτε λίγο αλάτι κοσέρ για έξτρα γεύση και καλή σας όρεξη.[/size]

ektiesthisi.blogspot.com/2012/02/2012.html#ixzz1lPjg3N00
Οι πιο... τρέντι τρο ...
Κατηγορία: Διατροφολογία
emo

γράφει ο Χάρρυ Κλυνν

Τι μας έλεγαν μέχρι χθες οι τραπεζοτοκογλύφοι Ευρωφασίστες, οι κλέφτες πολιτικοί και η ντόπια διαπλεκόμενη μιντιακή τσογλαναρία ;
«Αν δεν υπογράψουμε τα μνημόνια θα χρεοκοπήσουμε και δε θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».
Αυτά δε μας έλεγαν;
Τώρα αλλάζουν το τροπάριο, μόνο που δεν μας λένε τι είναι αυτό που τόσο επίμονα ζητάνε από τους αρχηγούς των κομμάτων που..
συμμετέχουν στην κυβέρνηση - προδοσία του τραπεζοϋπάλληλου της Goldman Sachs…
Με το καινούργιο μνημόνιο, λοιπόν, τι ζητάνε;
Να δεσμευθούν με την υπογραφή τους οι πολιτικοί αρχηγοί ότι θα βάλουν σε προτεραιότητα την πληρωμή του εξωτερικού χρέους, πρώτα δηλαδή θα πληρώνονται τα δάνεια και μόνο ό,τι περισσέψει θα το διατίθεται για τις υπόλοιπες δαπάνες (μισθούς, συντάξεις κλπ)!
Ζητάνε με λίγα λόγια να πιούνε το αίμα του Ελληνικού λαού, αφού είναι πιο φανερό κι από τον ήλιο ότι κάτω από τις τραγικές συνθήκες της χρόνιας ύφεσης που οδήγησαν τη χώρα οι κλέφτες, οι αποτυχημένοι, οι προδότες πολιτικοί και η αποτυχημένη συνταγή οικονομικής ανάκαμψης της Τρόικας, τα έσοδα του κράτους δε θα φτάνουν για να πληρωθούν τα έξοδα τουλάχιστον για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
Η μόνη λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι εκείνη των 68 Πανεπιστημιακών που ζητάνε στάση εξωτερικών πληρωμών, δίκαιη φορολόγηση και κατάσχεση περιουσιών καταχραστών δημόσιας περιουσίας και περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες.
Υποστηρίζουν επίσης, ότι παρά το κόστος που μπορεί να έχει η έξοδος από το Μνημόνιο, θα ανυψώσει το ηθικό του ταπεινωμένου λαού και απαιτούν από την κυβέρνηση να αξιώσει την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΕΡΙΑ… ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΕΞΕΓΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ Η ΑΝ ΘΑ ΣΚΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΓΙΑ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ…
Χάρρυ Κλυνν
emprosdrama.blogspot.com/2012/02/blog-post_8515.html#more
Μπρος στη "Μεγάλη Πρ ...
emo


ΚΡΙΟΣ
Γενικά: Φίλε Κριέ, ένας από τους καλύτερους μήνες του χρόνου θα είναι o Φεβρουάριος για την συναισθηματική, οικογενειακή και ερωτική σου ζωή. Η συντροφικότητα, η φιλική διάθεση και η κατανόηση, θα είναι τα στοιχεία που θα ελκύσουν το πρόσωπο που έχει κερδίσει την καρδιά σου, αλλά και που θα προσφέρεις εσύ μέσα στη σχέση σου. Άφησε τα πράγματα να κυλήσουν ελεύθερα και δε θα χάσεις, καθώς οι ευκαιρίες να έρθεις αντιμέτωπος μ’ έναν κεραυνοβόλο έρωτα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αφού ο Ουρανός συνεχίζει την πορεία του στο ζώδιό σου και σε ευνοεί σημαντικά.
Αισθηματικά: Αν είσαι ένας δεσμευμένος Κριός, είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για ουσιαστικές εξελίξεις, είτε έχεις πάρει την απόφαση να συγκατοικήσεις με το σύντροφό σου είτε να παντρευτείς. Το πέρασμα της Αφροδίτης από τις 8 του μήνα στο ζώδιό σου και ταυτόχρονα με τη θέση του Ουρανού στην ίδια θέση, θα ενισχύσει θετικά τις οικογενειακές σου σχέσεις, θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά με το σύντροφό σου και να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε ο έρωτας σου να λάβει πνοή ανανέωσης. Η καλή σου διάθεση θα σε ωθήσει να διοργανώσεις συγκεντρώσεις στο σπίτι σου για να περιποιηθείς και να ψυχαγωγήσεις τους φίλους και τ’ αγαπημένα σου πρόσωπα. Κάποιοι Κριοί θα θελήσετε να κάνετε αλλαγές στους προσωπικούς σας χώρους, για να τους ομορφύνετε, θ’ αλλάξετε διακόσμηση ή ακόμα και θα καταφύγετε σε μία ανακαίνιση. Όσο για εσένα που παλεύεις ακόμη με την μοναξιά, πρέπει να έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές, γιατί ο έρωτας είναι πολύ κοντά!!!
Επαγγελματικά: Ενδιαφέρων προβλέπεται ο Φεβρουάριος για εσένα, αγαπητέ Κριέ. Η Πανσέληνος στις 7 του μήνα στο ζώδιο του Λέοντα θα αυξήσει τις κοινωνικές σου γνωριμίες, θα σε ωθήσει να βγεις και να διασκεδάσεις και θα φέρεις κοντά σου σημαντικά άτομα. Από την άλλη, ξεκινώντας από τα τελείως πρακτικά, που έχουν να κάνουν με την ανάδρομη κίνηση του κυβερνήτη σου Άρη στο ζώδιο της Παρθένου, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι οι κίνδυνοι κάποιου εργατικού ατυχήματος θα είναι αυξημένοι. Επίσης, κάποιες εντάσεις με τους συνεργάτες ή τους συναδέλφους σου δεν θα πρέπει να αποκλειστούν. Από τις 14 και μετά, που ο Ερμής θα εισέλθει στους Ιχθείς, κάποια πράγματα θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν και σε θέματα καριέρας, αποφάσεις που στοχεύουν στην επιτυχία ίσως έρθουν σε σύγκρουση με τα υπάρχοντα διαμορφωμένα γεγονότα και πρέπει να είσαι προσεχτικός. Έτσι κι αλλιώς όμως, η ανάγκη για κάποιες αλλαγές θα είναι τονισμένη. Ευνοϊκές ημέρες για παρεμφερείς ενέργειες, είναι κοντά στην Νέα Σελήνη, στις 22 του μήνα, που θα πραγματοποιηθεί στους Ιχθείς.

ΤΑΥΡΟΣ

Γενικά: Αγαπητέ Ταύρε, οι πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα στρέψουν το ενδιαφέρον σου στις ενδοοικογενειακές σου υποχρεώσεις, στο σύντροφο και στα παιδιά σου, αν υπάρχουν. Εκμεταλλεύσου τις ημέρες κοντά στην Πανσέληνο, που θα πραγματοποιηθεί στον Λέοντα στις 7 του μήνα, για να βάλεις σε τάξη όποιες υποθέσεις εκκρεμούν, να κάνεις σημαντικές συζητήσεις με το σύντροφό σου και για να τακτοποιήσεις τις ανάγκες των παιδιών σου. Τώρα θ’ αναζητήσεις ευτυχισμένες στιγμές κοντά σε αγαπημένα σου πρόσωπα, θα θελήσεις να ψυχαγωγηθείς με φίλους, να κάνεις συγκεντρώσεις στο σπίτι σου, να διασκεδάσεις και θα νοιώσεις την ανάγκη να μπεις ενεργά στο παιχνίδι του έρωτα.
Αισθηματικά: Με την Αφροδίτη να πορεύεται στους Ιχθείς μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, η γοητεία των Ταύρων θα τραβήξει τα βλέμματα του αντίθετου φύλλου και ιδιαίτερα αν ανήκεις στους ελεύθερους του ζωδίου, δεν αποκλείεται μία νέα γνωριμία να εξελιχθεί σε σχέση, πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεσαι. Εσύ Ταύρε, που βρίσκεσαι σ’ έναν πολύχρονο γάμο, θα δεις την ερωτική σου ζωή με άλλα μάτια, θα δημιουργήσεις ερεθίσματα για ουσιαστικές αλλαγές και θα τολμήσεις να προσκαλέσεις το σύντροφο σου σε καινούργιες εμπειρίες. Ανανέωση έρχεται στη συναισθηματική ζωή των γεννημένων στο δεύτερο δεκαήμερο του ζωδίου και εάν είσαι εδώ και αρκετό καιρό μόνος, δεν αποκλείεται να γνωρίσεις ένα συντροφικό και αποκλειστικό έρωτα. Αν διατηρείς μακροχρόνια σχέση, δεν αποκλείεται τώρα να πάρεις την απόφαση να συγκατοικήσεις και να επισημοποιήσεις το δεσμό σου. Η ικανοποίηση των συναισθηματικών αναγκών και επιθυμιών σου θα παίξει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή σου το δεύτερο μισό του μήνα, που η κυβερνήτης σου Αφροδίτη θα εισέλθει στον Κριό και θα ανάψει φωτιές στα ερωτικά σου. Η διαίσθησή σου θα σε βοηθήσει να κάνεις τις αλλαγές που επεξεργάζεσαι το τελευταίο διάστημα για τα προσωπικά και οικογενειακά σου ζητήματα και δεν θα πρέπει να την αγνοήσεις, σε περίπτωση σημαντικών αποφάσεων.
Επαγγελματικά: Το μυαλό των Ταύρων, όσον αφορά στα επαγγελματικά τους, θα είναι στραμμένο καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα στις οικονομικές τους εκκρεμότητες και υποθέσεις τους συνολικότερα. Με τον Άρη να συνεχίζει την ανάδρομη πορεία του στην Παρθένο, ειδικά όσον αφορά στον οικονομικό τομέα, θα πρέπει να είσαι αρκετά συγκρατημένος, φίλε Ταύρε, και να αποφύγεις με κάθε τρόπο περιττά έξοδα και βεβιασμένες κινήσεις. Τις ημέρες κοντά στην Πανσέληνο, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 στον τολμηρό Λέοντα, θα πρέπει να προσέχεις πολύ την επικοινωνία με τους συναδέλφους και συνεργάτες σου. Η περίπτωση να εκφραστείς με τρόπο που δεν είναι κατανοητός και ως εκ τούτου, να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, θα είναι πολύ μεγάλος. Κοντά στη Νέα Σελήνη, που θα πραγματοποιηθεί στους Ιχθείς στις 22, παλιές και εκκρεμείς οφειλές προς εσένα είναι πιθανόν να διευθετηθούν και να σου φανεί ότι εισπράττεις από το πουθενά. Μην παρασυρθείς από την πρόσκαιρη ταμειακή βελτίωση, απόφυγε την ανάληψη ρίσκου και δείξε αυτοσυγκράτηση σε ενδεχόμενες λεκτικές αντιπαραθέσεις.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Γενικά: Φίλε Δίδυμε, οι οικογενειακές σου υποχρεώσεις και ευθύνες από την αρχή του Φεβρουαρίου θα είναι αυξημένες και δεν υπάρχει περιθώριο να τις παραμελήσεις. Η ψυχραιμία και η κατανόηση στις όποιες αντιξοότητες σου παρουσιαστούν, θα παίξουν το μεγαλύτερο ρόλο, καθώς οι καταστάσεις θα επιφέρουν πιέσεις που θα χαρακτηριστούν ακραίες, δηλαδή ή θα είναι πολύ καλές ή θα είναι άσχημες. Αν η διάθεση σου δεν είναι συντροφική, οι διαμάχες θα σου δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα και ίσως να έχουν και τ’ αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένεις. Ο Άρης που συνεχίζει την ανάδρομη πορεία του στην Παρθένο, σε συνδυασμό με την κίνηση του κυβερνήτη σου Ερμή, κατά το δεύτερο μισό του μήνα στους Ιχθείς, θα φέρουν στην επιφάνεια κάποια ζητήματα, που θα έχουν σχέση με το σπίτι, την οικογένεια και την ακίνητη περιουσία σου και θα πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις, για να μην αντιμετωπίσεις στο μέλλον σοβαρότερα προβλήματα.
Αισθηματικά: Με την Αφροδίτη να κάνει την είσοδο της στον Κριό, στις 8 Φεβρουαρίου, η διάθεσή σου Δίδυμε, θα σε ωθήσει να συναντήσεις συγγενικά σου πρόσωπα, να βγείς με φίλους σου, να ψυχαγωγηθείς και να πάρεις την απόφαση να κάνεις μια μικρή απόδραση, για να αλλάξεις παραστάσεις. Οι μέρες σε βρίσκουν πιο δυναμικό και πιο ερωτικό, γεγονός που θα σε βάλει στην διαδικασία να κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις για να δημιουργήσεις νέες γνωριμίες, με σκοπό να ξεκινήσεις μία ποιοτική σχέση. Η ερωτική σου διάθεση θα είναι τονισμένη και η γοητεία σου δεν θα περνάει απαρατήρητη από το αντίθετο φύλο. Η Νέα Σελήνη στους Ιχθείς, που θα λάβει χώρα στις 22 του μήνα, θα σου δημιουργήσει άγχος και ένταση, καθώς το φορτωμένο σου πρόγραμμα από τις οικογενειακές και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις θα σου στερήσει την εκπλήρωση κάθε προσωπικής σου ανάγκης και επιθυμίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, πρέπει να δρας με βάση τη λογική σου και όχι το συναίσθημα, για να ξεμπερδεύεις μια ώρα αρχύτερα με την διευθέτηση τους.
Επαγγελματικά: Με κάποιες δυσκολίες θα περάσει αυτός ο μήνας, για την επαγγελματική ζωή των ανέμελων Διδύμων. Ζητήματα που εκκρεμούσαν θα ζητήσουν λύσεις, διάθεση για κάποιες τροποποιήσεις στην πορεία της εξέλιξης των σχεδίων αλλά και κάποιων επαγγελματικών σχέσεων σου θα αναλώσουν αρκετή από την σκέψη σου, αγαπητέ Δίδυμε. Με τον Άρη να συνεχίζει την ανάδρομη πορεία του στην Παρθένο και τον Κρόνο να ξεκινά την δική του, στις 8 του μήνα στο ζώδιο του Ζυγού, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα θεωρείς παραπάνω από σοβαρά ενδεχόμενα. Η ευελιξία και η σύνεση στη δράση θα πρέπει να σε διακρίνουν, όπως και η ηρεμία, ώστε να μην προβείς σε καμία περίπτωση σε επιπόλαιες ενέργειες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξεις κοντά στις ημέρες που θα πραγματοποιηθεί η Πανσέληνος του μήνα, στις 7 στον Λέοντα, γιατί οι εντάσεις με τους συνεργάτες και τους συναδέλφους σου θα είναι έντονες. Επίσης, καλό θα είναι να αποφύγεις αυτό το διάστημα νέες συμφωνίες, συμβόλαια κ.λ.π. Χειρίσου τις καταστάσεις με διπλωματία, όσο αυτό είναι εφικτό, και αξιοποίησε τις ημέρες αυτές για προγραμματισμό μελλοντικών ενεργειών σου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Γενικά: Αγαπητέ Καρκίνε, οι πρώτες ημέρες του μήνα θα επηρεάσουν τη συναισθηματική σου ζωή, καθώς διλήμματα, ερωτηματικά και απωθημένα θα έρθουν στην επιφάνεια για να σε βάλουν στη διαδικασία να τα ξεκαθαρίσεις. Η Πανσέληνος, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 του μήνα στο ζώδιο του Λέοντα και η Αφροδίτη που συνεχίζει την κίνηση της στους Ιχθείς, θα σου δημιουργήσουν την ανάγκη να ασχοληθείς με την κρυμμένη πλευρά του εαυτού σου και τις αναμνήσεις που έχεις καλά φυλαγμένες. Από την άλλη, το πέρασμα της Αφροδίτης από τις 8 Φεβρουαρίου στο ζώδιο του Κριού, θα σε ωθήσει να διευρύνεις τον κύκλο των κοινωνικών σου γνωριμιών, να συναντήσεις φίλους και να κάνεις δημόσιες σχέσεις και γνωριμίες, καταστάσεις που θα σου χαρίσουν με κάποιο τρόπο σημαντικές επιτυχίες.
Αισθηματικά: Ο μήνας αυτός για εσένα, αγαπητέ Καρκίνε, θα χαρακτηριστεί άκρως ερωτικός, καθώς η απόφαση σου να αφιερώσεις χρόνο στο σύντροφο και την οικογένειά σου θα γεμίσει τις μπαταρίες σου και θα σου χαρίσει την ηρεμία και την αρμονία που ζητάς. Από τις 14 και μετά, που ο Ερμής θα εισέλθει στους Ιχθείς, τα συναισθήματα για το σύντροφό σου θα είναι πιο έντονα, θα εξωτερικεύσεις τις βαθύτερες επιθυμίες σου και θα προσπαθήσεις να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε από κοινού να πάρετε πιο ουσιαστικές αποφάσεις για το άμεσο μέλλον σας. Απόφυγε τάσεις ζήλιας, πίεσης και κτητικότητα, εάν θέλεις η υπάρχουσα σχέση σου να έχει την εξέλιξη που επιθυμείς. Θα πρέπει να ασκήσεις έλεγχο στα λόγια και στις κινήσεις σου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παρεξηγήσεων ακόμα και αν θεωρείς ότι οι πράξεις σου περιέχουν ανιδιοτέλεια και οι προθέσεις σου είναι από αγάπη. Το διάστημα που θα πραγματοποιηθεί η Νέα Σελήνη στους Ιχθείς, στις 22 του μήνα, η αναζήτηση μίας παλαιότερης σχέσης θα γίνει επιτακτική ανάγκη για κάποιους αδέσμευτους Καρκίνους, καθώς οι αναμνήσεις του παρελθόντος θα έρθουν στην επιφάνεια και θα είναι ικανές να τους παρασύρουν σε νέες περιπέτειες. Λίγη προσοχή δεν βλάπτει!!!
Επαγγελματικά: Η επαγγελματική ζωή των Καρκίνων απαιτεί προσοχή και εγρήγορση. Η καλύτερη περίπτωση για εσένα, φίλε Καρκίνε, με βάση τους πλανητικούς σχηματισμούς που σε αφορούν, είναι να αναγκαστείς να διευθετήσεις παλαιές ή και νέες, αλλά εκτός προγράμματος υποχρεώσεις, οι οποίες θα κάνουν την εμφάνιση τους εκεί που δεν τις περιμένεις. Το πιο πιθανό είναι να αφορούν στα οικονομικά σου, γεγονός που θα σε αγχώσει περισσότερο. Μέχρι τις 14, που ο Ερμής θα βρίσκεται στον Υδροχόο, θα πρέπει να επιδείξεις ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις με συνεργάτες και συναδέλφους, όσον αφορά στην επικοινωνία σου μαζί τους και σε σχέση με τις διεργασίες που εξυφαίνονται παρασκηνιακά και σε αφορούν μεν, δεν τις γνωρίζεις δε. Μην είσαι επιπόλαιος στις οικονομικές σου συναλλαγές και μείνε μακριά από άτομα που δεν γνωρίζεις καλά και σου υπόσχονται άμεσο και μεγάλο κέρδος. Τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, με τον Ήλιο να κάνει την είσοδο του στους Ιχθείς και να ηρεμεί την ατμόσφαιρα.

ΛΕΩΝ
Γενικά: Λέοντα, οι πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου σε βρίσκουν κοντά σε δικούς σου ανθρώπους, για να συζητήσεις μαζί τους θέματα που σε απασχολούν και ζητήματα που εκκρεμούν. Η προσωπική σου πορεία και η συναισθηματική σου ζωή θα σε προβληματίσουν έντονα, καθώς νοιώθεις ότι βρίσκεσαι σ’ ένα στάδιο που θέλεις να κάνεις ριζικές αλλαγές. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, με την Πανσέληνο να πραγματοποιείται στο ζώδιό σου, θα έρθει στην επιφάνεια η δυσαρέσκειά σου για μία συναισθηματική σχέση που διατηρείς, καθώς αντιλαμβάνεσαι ότι κάποια πράγματα δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Για κάποιους, ένας απρόσμενος έρωτας θα είναι η αφορμή να κλείσουν οριστικά μία φθαρμένη σχέση, που εδώ και καιρό φυτοζωεί.
Αισθηματικά: Με την Αφροδίτη στο φιλικό για εσένα ζώδιο του Κριού, από τις 8 του μήνα και μετά, η δυνατότητα που θα έχεις φίλε Λέοντα για να αντιληφθείς με τελείως αντικειμενικά κριτήρια τις συναισθηματικές σου σχέσεις θα είναι υπερβολικά μεγάλη, γι’ αυτό και θα πρέπει τώρα να την εκμεταλλευτείς για να απαλλαγείς απ’ ότι ουσιαστικά είναι τελειωμένο, ακόμα και αν χρειαστεί ένα διάστημα να απομονωθείς για να βάλεις σε σειρά τις καταστάσεις. Διατήρησε την ψυχραιμία και την αντικειμενική σου κρίση στις 22 Φεβρουαρίου, καθώς η Νέα Σελήνη στους Ιχθείς θα φέρει αναστάτωση στο γάμο ή την μακροχρόνια σχέση σου. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, οι κινήσεις σου θα είναι πιο δυναμικές σε ό,τι αφορά στην ερωτική σου ζωή, καθώς θα νοιώθεις τονωμένη την αυτοπεποίθησή σου και μεγαλύτερη σιγουριά για τις επιλογές σου. Ο Ερμής από τους Ιχθείς, από τις 14 και μετά, θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις οικογενειακές σου σχέσεις, να κάνεις μία καινούργια αρχή στη ζωή σου, να διαμορφώσεις τους προσωπικούς σου χώρους ακόμα και να πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τον τόπο της διαμονής σου.
Επαγγελματικά: Με κάποια ένταση στον τομέα της εργασίας σου θα περάσει ο Φεβρουάριος για εσένα, αγαπητέ Λέοντα. Με τον Ερμή να κινείται στον Υδροχόο, κατά το ξεκίνημα του μήνα, ίσως αισθανθείς περίεργα, όσον αφορά στις διαθέσεις σου και στις προοπτικές σου. Σε καμία περίπτωση μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να παρασυρθεί από παρορμητικές κινήσεις και αξιοποίησε τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν, αφού πρώτα θα τις έχεις τσεκάρει ικανοποιητικά. Δεν είναι άσχημη περίοδος αυτή για εσένα, απεναντίας θα έχεις την δυνατότητα να αποδείξεις τις ικανότητές σου αλλά και να προωθήσεις δημιουργικά τα σχέδιά σου. Απλώς πρέπει να είναι μετρημένες οι κινήσεις σου και να βασιστείς σε ρεαλιστικές τοποθετήσεις. Τα οικονομικά σου δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή και ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του μήνα, θα είναι για εσένα μία περίοδος, κατά την οποία θα χτίζεις τις μελλοντικές σου εισροές, αν φυσικά κινηθείς με λογική και σύνεση και δεν τα πετάξεις όλα στον αέρα, για ένα σου καταναλωτικό – και όχι μόνο - καπρίτσιο!!!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Γενικά: Φίλε Παρθένε, η γοητεία σου θ’ ασκήσει μεγάλη επιρροή στο αντίθετο φύλο και θα τονώσει την φιλαρέσκειά σου καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Ο μήνας αυτός θα είναι ο πιο ειδυλλιακός, αφού η θέση της Αφροδίτης στους Ιχθείς, μέχρι τις 8, θα σου αποδείξει ότι ο έρωτας δεν έχει όρια. Από τις 14 και μετά, ο κυβερνήτης σου Ερμής από το ίδιο ζώδιο, θα σε ωθήσει να πάρεις τις καταστάσεις στα χέρια σου και δεν θα ακούσεις κανέναν, παρά μόνο τον ίδιο σου τον εαυτό και επιθυμίες σου. Εάν είσαι ελεύθερος, θα θελήσεις να δημιουργήσεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αυξήσεις τις γνωριμίες σου, με σκοπό να προχωρήσεις σε μία αισθηματική σχέση. Τα έντονα πάθη σου θα εκδηλωθούν και ο πόθος να κατακτήσεις το πρόσωπο που σε ελκύει ερωτικά θα σε οδηγήσουν στη σύναψη ενός καινούργιου δεσμού. Αυτό θα είναι και το κύριο μέλημα σου αυτόν τον μήνα.
Αισθηματικά: Στα αισθηματικά σου, αν είσαι ένας δεσμευμένος Παρθένος, θα θελήσεις να ασχοληθείς πιο ουσιαστικά με τα παιδιά και το σύντροφό σου, αφιερώνοντας χρόνο στις κοινές σας δραστηριότητες. Διασκέδασε με τους αγαπημένους σου, βάλε για λίγο στην άκρη τα επαγγελματικά σου προβλήματα και μην ταλαιπωρείς συνέχεια το μυαλό σου. Θα δώσεις προτεραιότητα σε ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητά σου και θα θελήσεις να συναντήσεις αγαπημένα σου πρόσωπα και φίλους, για να περάσετε όμορφες στιγμές μαζί. Προσπάθησε όσο μπορείς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, που θα λάβει χώρα η Νέα Σελήνη στις 22 στους Ιχθείς, να είσαι ξεκάθαρος, σαφής και ακριβής στις συζητήσεις σου με το σύντροφο και τα οικογενειακά σου πρόσωπα, για να αποφύγεις τα μπερδέματα, τις ανακατωσούρες και κυρίως την μεταβίβαση λάθος μηνυμάτων. Τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που θα έχεις από το φορτωμένο επαγγελματικό σου πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την προσωπική και συναισθηματική σου ζωή. Εξήγησε στον άνθρωπό σου ότι έχεις περιορισμένο ελεύθερο χρόνο λόγω της καριέρας σου και των υποχρεώσεων που έχεις αναλάβει και μην κρατάς αποστάσεις χωρίς λόγια. Ηρέμησε, ξεκουράσου και άφησε το πολύ άγχος να φύγει από πάνω σου για να μπορέσεις να λειτουργήσεις με καθαρό μυαλό.
Επαγγελματικά: Ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας κατά τον οποίο θα κληθείς να αποδείξεις τις ηλιακές σου θετικές ιδιότητες, φίλε Παρθένε. Με τον Άρη σε ανάδρομη πορεία στο ζώδιό σου, κλίμα έντασης θα προκληθεί στον επαγγελματικό σου χώρο, καθώς θα αναδειχθούν άλυτα ζητήματα που εσύ έχεις αφήσει να βαλτώσουν και δυστυχώς, δεν θα σου κάνουν την χάρη να εξαφανιστούν δια μαγείας. Σκέψου όμως ότι ουδέν κακό αμιγές καλού και δες το σαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τελειώσεις με χρονίζουσες υποθέσεις και εκκρεμότητες. Επί της ουσίας δηλαδή, ο μήνας αυτός είναι μία περίοδο θετική για εσένα, καθώς οι πλανητικοί συνδυασμοί, ιδίως το δεύτερο δεκαπενθήμερο, με τον Ερμή να κινείται στους Ιχθείς και την Αφροδίτη στον Κριό, λειτουργούν υπερ σου και για το καλό σου. Η πορεία των επαγγελματικών σου, εφόσον κινηθείς λογικά και προγραμματισμένα, θα βελτιωθεί αισθητά και θα σου αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ευκαιρίες θα χτυπήσουν την πόρτα σου, γι’ αυτό φρόντισε να κινηθείς έξυπνα.

ΖΥΓΟΣ
Γενικά: Αγαπητέ Ζυγέ, οι κουβέντες με το σύντροφο και τα οικογενειακά σου πρόσωπα θ’ απορροφήσουν το ενδιαφέρον σου το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, με τον Κρόνο να διανύει τις τελευταίες ημέρες της ορθής πορείας του στο ζώδιό σου και την κυβερνήτη σου Αφροδίτη, επίσης για τελευταίες ημέρες, να κινείται στους Ιχθείς, και θα τονίσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που έχεις απέναντί τους. Αυτές οι ημέρες είναι ιδιαίτερα καλές για να καλέσεις φίλους και αγαπημένα σου πρόσωπα στο σπίτι σου, να περάσεις όμορφα σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και γενικότερα να έρθεις κοντά σε αυτούς που αγαπάς. Αν είσαι ελεύθερος, κοντά στην Πανσέληνο που θα πραγματοποιηθεί στις 7 στον Λέοντα, τόλμησε να δώσεις το πράσινο φως σε μία πρόσφατη αισθηματική σου γνωριμία να εξελιχθεί, δημιουργώντας τις ανάλογες συνθήκες για να έρθετε πιο κοντά. Οι συζητήσεις που θα κάνεις με τους δικούς σου ανθρώπους θα σε ανεβάσουν ηθικά και ψυχικά, θα θελήσεις να ασχοληθείς περισσότερο με τις ανάγκες του σπιτιού σου και θα μετακινηθείς για να συναντήσεις αγαπημένα σου πρόσωπα.
Αισθηματικά: Στα αισθηματικά σου αυτόν το μήνα αγαπητέ Ζυγέ, τα συναισθήματα για το σύντροφό σου θα είναι έντονα, θα εξωτερικεύσεις τις βαθύτερες επιθυμίες σου και θα προσπαθήσεις να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε από κοινού να πάρετε πιο ουσιαστικές αποφάσεις για το άμεσο μέλλον σας. Εξασφάλισε όσο περισσότερο μπορείς την ισορροπία και την αρμονία στις προσωπικές σου σχέσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, προσπαθώντας να κατανοήσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ερωτικού σου συντρόφου, αν φυσικά θεωρείς ότι ο δεσμός που έχεις δημιουργήσει είναι για εσένα σημαντικός. Εάν διατηρείς μακροχρόνια σχέση ή είσαι παντρεμένος, θα πρέπει να αποφύγεις το διάστημα κοντά στη Νέα Σελήνη, που θα πραγματοποιηθεί στους Ιχθείς στις 22 του μήνα, τα πικρόχολα σχόλια, τις γκρίνιες και κυρίως τις αφορμές για εντάσεις, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να δημιουργήσεις στεναχώρια, τόσο στον εαυτό σου όσο και στο σύντροφό σου. Εάν είσαι ελεύθερος, η θέληση σου να κατακτήσεις και η αυξημένη σου επιθυμία να δημιουργήσεις μία συντροφική σχέση θα είναι μεγάλες και έντονες και το πλανητικό σκηνικό, με την Αφροδίτη να βρίσκεται στον Κριό από τις 8 και μετά, θα σε βοηθήσει να υπερβείς τα όποια εμπόδια μπορεί να παρουσιαστούν.
Επαγγελματικά: Η επαγγελματική ζωή των Ζυγών θα εξελιχθεί κάτω από καλές προϋποθέσεις, αυτόν το μήνα. Με τον Ερμή να κινείται στον Υδροχόο μέχρι τις 14, η αυτοπεποίθηση σου, αν είσαι Ζυγός, θα είναι αυξημένη και θα καταφέρεις να προωθήσεις με τον σωστό τρόπο τα σχέδιά σου. Τα οικονομικά σου μπορούν να σταθεροποιηθούν, αν και με τον ανάδρομο Άρη υπάρχει κίνδυνος από την πλευρά σου για λανθασμένες εκτιμήσεις, και σε γενικές γραμμές θα καταφέρεις να βάλεις νέες και σταθερές βάσεις, για καλύτερη συνέχεια της καριέρας σου. Με τον Δία να συνεχίζει την πορεία του όμως στον Ταύρο, η διάθεση σου για επεκτατικές κινήσεις θα είναι αυξημένη, αλλά πριν κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει να την έχεις προγραμματίσει καλά. Εάν πάλι έχεις εκκρεμείς υποθέσεις νομικής φύσεως, το ενδεχόμενο καθυστερήσεων θα είναι σοβαρότατο κοντά στη Νέα Σελήνη, που θα λάβει χώρα στους Ιχθείς στις 22, γι’ αυτό πάρε το απόφαση και μην κάνεις ενέργειες που μπορεί να σε εκθέσουν.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Γενικά: Με αυξημένες δραστηριότητες, γεμάτο πρόγραμμα και κοινωνικές υποχρεώσεις ξεκινάει ο Φεβρουάριος για εσένα, αγαπητέ Σκορπιέ. Οι φίλοι και τα αγαπημένα σου πρόσωπα θα είναι κοντά σου και μαζί θα περάσετε όμορφες στιγμές, με κοινές δραστηριότητες. Η αυτοπεποίθηση και το ηθικό σου θα είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα, με την Αφροδίτη να παραμένει στους Ιχθείς μέχρι τις 8, γεγονός που θα σε ωθήσει να κάνεις νέες γνωριμίες και να έρθεις σ’ επαφή με ανθρώπους, που στην πορεία θα είναι ικανοί να στηρίξουν και να υποστηρίξουν τα θέλω και τα πιστεύω σου, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Οι συζητήσεις με το σύντροφο και τα οικογενειακά σου πρόσωπα θα απορροφήσουν το ενδιαφέρον σου και θα τονίσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που έχεις απέναντι τους.
Αισθηματικά: Αν είσαι Σκορπιός, η ερωτική σου ζωή θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα αυτό το μήνα, αρκεί να προσέξεις να μην παρασυρθείς από τον έντονο ερωτισμό σου και μπλέξεις σε παράνομες σχέσεις και καταστάσεις. Η Πανσέληνος που θα πραγματοποιηθεί στις 7 στον Λέοντα, μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα και εκεί που ψάχνεις τα πολλά… να χάσεις και τα λίγα. Από την άλλη, η θέση του Ερμή, από τις 14 και μετά στους Ιχθείς, αγαπητέ Σκορπιέ θα σε κάνει πιο εσωστρεφή και θα φέρει στην επιφάνεια ανησυχίες και προβληματισμούς. Απόφυγε αυτό το διάστημα να ξεσπάσεις τα νεύρα και το άγχος σου στο σύντροφό σου και κυρίως, φρόντισε να μην δημιουργήσεις σκηνές ζήλιας και κτητικότητας. Η Νέα Σελήνη που θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο ζώδιο στις 22, θα τονώσει τις ευαισθησίες, την τρυφερότητα και τον ρομαντισμό σου και θα σε βοηθήσει να πλησιάσεις ουσιαστικά τον ερωτικό σου σύντροφο ή την νέα σου κατάκτηση. Τις τελευταίες ημέρες του μήνα θα έχεις πολλές επαφές και συναντήσεις με τους φίλους σου, καταστάσεις που θα σου προσφέρουν χαρά και ευχαρίστηση.
Επαγγελματικά: Με σχετικά μικρή προσπάθεια θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις που προβάλλει ο Φεβρουάριος για τα επαγγελματικά σου, φίλε Σκορπιέ. Ζητήματα επικοινωνίας με τους συνεργάτες σου θα προκύψουν το διάστημα που ο Ερμής θα κινείται στον Υδροχόο, μέχρι τις 14 του μήνα και θα είναι τόσο από την δική σου όσο και από την δική τους συμπεριφορά και στάση. Από την πλευρά σου, φρόντισε να μετριάσεις τους τόνους σου, για να μην είσαι εσύ αυτός που θα υποκινήσεις τις αντιπαραθέσεις. Επιπλέον, σε περίπτωση που διαπιστώνεις ότι η αξία σου δεν αναγνωρίζεται, φρόντισε να ενδυναμώσεις τις άμυνες σου, καθώς οι μομφές που πιθανόν να δεχθείς, δεν θα έχουν διάρκεια και δεν θα επεκταθούν σε κάτι ουσιαστικό. Αν όμως έχεις υποχωρητική στάση, τότε τα πράγματα θα οδηγηθούν αλλού. Όσον αφορά στα οικονομικά σου, περιόρισε τις τάσεις σπατάλης που θα σε διακατέχουν κατά καιρούς και θα είναι έντονες, καθώς οι ημέρες δεν είναι και οι καλύτερες.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Γενικά: Αγαπητέ Τοξότη, η ψυχολογική πίεση που νοιώθεις, εξαιτίας των επαγγελματικών και των οικονομικών σου καταστάσεων, δεν θα πρέπει να γίνει η αιτία ώστε να διαταραχθούν οι οικογενειακές σου σχέσεις αυτόν το μήνα. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και στο σύντροφό σου το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, κάνοντας μία μικρή απόδραση με σκοπό να έρθετε πιο κοντά, να ηρεμήσετε, να ξεκουραστείτε και για να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος, ώστε να αναζωπυρώσετε τον έρωτά σας. Η Πανσέληνος που θα πραγματοποιηθεί στον φιλικό για εσένα Λέοντα, στις 7 του μήνα, θα φέρει εξελίξεις στις συναισθηματικές και στις ερωτικές σου σχέσεις. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο πρέπει να είσαι συγκροτημένος και οξυδερκής, για να προλάβεις αναπάντεχες εκπλήξεις, που μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω, στην κατά τα άλλα ήρεμη καθημερινότητά σου.
Αισθηματικά: Η αρμονία και η ηρεμία θα χαρακτηρίσουν τις σχέσεις των δεσμευμένων Τοξοτών και, αν στο προηγούμενο διάστημα είχαν συμβεί κάποιες διαταραχές, τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για μια συμφιλίωση. Αν ανήκεις στους αδέσμευτους Τοξότες, από τις 8 Φεβρουαρίου και μετά που η Αφροδίτη θα κινείται στον Κριό, θα είναι ένα διάστημα που οι κοινωνικές σου συναναστροφές θα σου χαρίσουν νέες αισθηματικές γνωριμίες. Θα διαπιστώσεις πως όσο περνούν οι μέρες, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για εσένα, καθώς θα θελήσεις να απελευθερώσεις τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, με σκοπό να βελτιώσεις σημαντικά τις προσωπικές σου σχέσεις. Νέοι άνθρωποι, καινούργια ενδιαφέροντα και αισθηματικές εμπειρίες έρχονται για να δώσουν μία άλλη διάσταση στη ζωή σου. Οι συγκυρίες, σε συνδυασμό με τη γοητεία και την αποφασιστικότητά σου, θα έλκουν θετικά τα πρόσωπα που θέλεις να προσεγγίσεις ερωτικά. Εάν είσαι καιρό μόνος, τις τελευταίες ημέρες του μήνα θα σου δοθούν οι ευκαιρίες να κάνεις περισσότερες κοινωνικές επαφές, να δημιουργήσεις μία νέα αισθηματική ιστορία, να ερωτευτείς και να ζήσεις όμορφες στιγμές.
Επαγγελματικά: Με χαμόγελα έρχεται ο Φεβρουάριος για τα επαγγελματικά σου ζητήματα, φίλε Τοξότη, και αίσθημα πληρότητας θα σε διακατέχει. Ακόμη, ιδιαίτερα θετικό προβλέπεται και το μέλλον στα οικονομικά σου. Η ευνοική θέση του Ερμή στον Υδροχόο, μέχρι τις 14, θα σου δώσει την δυνατότητα να βελτιώσεις ακόμη περισσότερο την επαγγελματική σου θέση, αλλά και να τη σταθεροποιήσεις. Θα ωφεληθείς σε κάθε είδους επαγγελματική σχέση και οι συνεργασίες που πρόκειται να συνάψεις, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την εξέλιξη της καριέρας σου. Αν στη θετική αυτή διαδικασία διαπιστώσεις την ανάγκη ελιγμών και τροποποιήσεων των επαγγελματικών σου σχεδίων, είτε κάποιες καθυστερήσεις ή αντιστάσεις, μην πτοηθείς, αλλά κράτα σταθερή στάση απέναντι στα γεγονότα. Αντιμετώπισε έξυπνα τις ευκαιρίες λοιπόν, και προετοιμάσου για το επαγγελματικό σου μέλλον, που σίγουρα προδιαγράφεται λαμπρό!!!

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Γενικά: Φίλε Αιγόκερε, τα συναισθηματικά μπλεξίματα, οι αμφιβολίες, τα διλήμματα και τα ερωτηματικά θα είναι καταστάσεις που θα σε ταλαιπωρήσουν αυτό το μήνα. Παρόλο που επιθυμείς να δώσεις πνοή ανανέωσης στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή, λίγο οι καταστάσεις και λίγο το κομφούζιο που θα επικρατεί μέσα στο μυαλό σου, θα σε κάνουν αναβλητικό. Το διάστημα που η Αφροδίτη θα βρίσκεται στους Ιχθείς, μέχρι τις 8 του μήνα, είναι εντελώς ακατάλληλο για να πάρεις τελικές αποφάσεις για την πορεία του δεσμού σου, κυρίως εάν είσαι σε γάμο. Η δημιουργία μίας νέας σχέσης ή ακόμα και μίας κρυφής παράλληλης σχέσης, το μόνο που τελικά θα σου φέρει θα είναι επιπλέον προβλήματα, καθώς νοιώθεις εσωτερικά μπερδεμένος για το τι ακριβώς θα σε κάνει ευτυχισμένο.
Αισθηματικά: Αν είσαι ένας δεσμευμένος Αιγόκερως, η Πανσέληνος στο ζώδιο του Λέοντα, ταυτόχρονα με την θέση της Αφροδίτης στους Ιχθείς μέχρι τις 8, θα τονίσει τις ελλείψεις και τις δυσαρέσκειες που φυλάς για την ερωτική σου σχέση. Αν πραγματικά θεωρείς ότι ο δεσμός σου είναι για εσένα σημαντικός, τότε κάνε τις προσπάθειές σου, για να λύσεις με διάλογο και ηρεμία αυτά που σε στεναχωρούν. Από τις 8 και μετά, που η Αφροδίτη θα βρίσκεται στον Κριό, και ιδιαίτερα μέχρι τις 14 που ο Ερμής θα κινείται στον Υδροχόο, θα βρεις το δυναμισμό να ξεκαθαρίσεις ζητήματα που σε απασχολούν και γενικότερα ταλαιπωρούν την αισθηματική και ερωτική σου ζωή. Η Νέα Σελήνη που θα πραγματοποιηθεί στους Ιχθείς, στις 22, θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις το τοπίο και να αποκαταστήσεις σχέσεις που έχουν διαταραχτεί. Συζήτησε με το σύντροφό σου για τη σχέση σας και τα αισθήματά σας και από κοινού πάρτε αποφάσεις για το μέλλον του δεσμού σας. Οι τελευταίες ημέρες του μήνα θα είναι ιδιαίτερα ερωτικές και άκρως καθοριστικές, αφού πλέον οι επιλογές σου θα σε οδηγούν στη σιγουριά και τη σταθερότητα, είτε έχεις μόνιμο δεσμό είτε όχι.
Επαγγελματικά: Αγαπητέ Αιγόκερε, με ένταση στον επαγγελματικό τομέα και σκοτούρες εξαιτίας των οικονομικών σου, θα περάσεις τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. Η ανάγκη να απομονωθείς και για να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου θα είναι ισχυρή και θα έχει επιπτώσεις στην εργασία σου. Κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας, που διαφαίνονται με τον κυβερνήτη σου Κρόνο, για τελευταίες ημέρες σε ορθή πορεία στον Ζυγό μέχρι τις 8, δεν θα είναι ικανές να ανατρέψουν το γενικότερο κλίμα. Ενεργοποίησε τη λογική και την υπομονή σου, προσπάθησε να αποφύγεις καταστάσεις που δημιουργούν αρνητικά και πιεστικά συναισθήματα και θεώρησε τον Φεβρουαρίου, σαν ένα σταθμό στον οποίο σταματάς αναγκαστικά, για να συνεχίσεις κατόπιν. Σχετικά με τα οικονομικά του μήνα, αυτά θα είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία, την οποία και θα πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα. Απόφυγε σπατάλες, διαχειρίσου σφιχτά τον προϋπολογισμό σου και κινήσου με σύνεση και αυτοσυγκράτηση!!!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Γενικά: Αγαπητέ Υδροχόε, έχεις ανάγκη από σωματική και πνευματική ανανέωση γι’ αυτό καλό θα είναι τον Φεβρουάριο να ασχοληθείς λίγο με τη φροντίδα του εαυτού σου, να αρχίσεις μία πιο υγιεινή διατροφή ή να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Αφιέρωσε λίγο από τον ελεύθερο σου χρόνο στο να βγείς έξω με την παρέα σου για να διασκεδάσεις, ώστε να μπορέσεις να ξεφύγεις έστω και για λίγο από το άγχος, το στρες και τη ρουτίνα της καθημερινότητας, που σε έχει απορροφήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, με τον Ερμή στο ζώδιό σου, ευνοούνται οι δημόσιες σχέσεις, γι’ αυτό μην χάσεις τις ευκαιρίες που θα σου παρουσιαστούν, αντίθετα δημιούργησε τις κατάλληλες συγκυρίες, ώστε να διευρύνεις τον κοινωνικό σου περίγυρο.
Αισθηματικά: Αν είσαι Υδροχόος, αυξημένη θα είναι η αυτοπεποίθησή σου τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με άλλες εποχές, και θα αισθάνεσαι ότι μπορείς πλέον μόνος σου να διευθετήσεις αισθηματικές υποθέσεις που σε απασχολούν, για να τις εξελίξεις με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό θα αποδειχθεί στη πορεία ότι είναι το καλύτερο, γιατί αν ανακατέψεις τρίτους δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που προσδοκάς. Αύξησε την υπομονή σου, ιδιαίτερα στις 8 του μήνα που θα πραγματοποιηθεί η Πανσέληνος στο ζώδιο του Λέοντα και θα δημιουργήσει εντάσεις στο οικογενειακό σου περιβάλλον, καθώς οι δικοί σου άνθρωποι θα σου τονίσουν τις παραλήψεις σου. Από τις 14 και μετά, που ο Ερμής θα εγκαταλείψει το ζώδιό σου και θα περάσει στους Ιχθείς, θα θελήσεις να μείνεις για λίγο μόνος για να ξεκαθαρίσεις μέσα σου, ώστε να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον της αισθηματικής σου ζωής. Εάν αναζητάς μια καινούργια συναισθηματική κατάσταση, θα σου δοθεί η ευκαιρία μέσα από προτάσεις που θα σου γίνουν από το φιλικό σου περιβάλλον για διασκεδάσεις και νυχτερινές εξόδους και θα έρθεις σε επαφή με νέες και ενδιαφέρουσες γνωριμίες.
Επαγγελματικά: Με εναλλαγές στην πορεία των επαγγελματικών σου θα κυλήσουν οι περισσότερες ημέρες του Φεβρουαρίου για το ζώδιό σου, φίλε Υδροχόε. Θα πρέπει να δείξεις προσοχή και να αφουγκράζεσαι τις ιδιαιτερότητες που θα υπάρξουν, για να μπορέσεις να ελιχθείς και να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις που θα προκύψουν. Φρόντισε να μην παρασυρθείς σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις και δες τα πράγματα από την θετική τους πλευρά, παραμερίζοντας την οξύτητα που θα έχουν κάποιες ενέργειες ανταγωνιστών ή συναδέλφων σου. Το θετικό του μήνα είναι ότι, παρά τις αντιξοότητες, τα οικονομικά σου φαίνεται ότι θα πάνε πολύ καλά, με την παρουσία της Αφροδίτης στον Κριό από τις 8 μέχρι το τέλος. Χάρη στην βελτίωσή τους, η αυτοπεποίθησή σου θα είναι σε καλό επίπεδο και το αίσθημα της σιγουριάς θα λειτουργήσει υποστηρικτικά. Με λίγη προσοχή στην επικοινωνία με τους συναδέλφους και τους συνεργάτες σου, τις ημέρες κοντά στη Νέα Σελήνη, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 στους Ιχθείς, και με θετική διάθεση, θα μπορέσεις να λειτουργήσεις αποδοτικά και θα έχεις θετικό το χρηματικό ισοζύγιο. Προσπάθησε το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, να κλείσεις νομικές και γραφειοκρατικές εκκρεμότητες.

ΙΧΘΕΙΣ
Γενικά: Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας για εσένα, αγαπητέ Ιχθύ, σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στα συναισθηματικά σου, μιας και θα σου δοθούν αρκετές ευκαιρίες, που θα πρέπει να εκμεταλλευτείς για να βελτιώσεις την προσωπική και συναισθηματική σου ζωή. Η γοητεία σου θα είναι αυξημένη, γεγονός που θα πολλαπλασιάσει τις κατακτήσεις σου και θα σε κάνει ακαταμάχητο. Με την Αφροδίτη στο ζώδιό σου μέχρι τις 8, εάν είσαι μόνος σου θα βρεθείς σε προνομιακή θέση, αφού οι γνωριμίες που θα κάνεις θα περιέχουν το άρωμα του έρωτα. Εκδήλωσε τα συναισθήματά σου, κάνε τον έρωτα προτεραιότητα και τόλμα να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Μια νέα γνωριμία θα έχει πολύ καλές προδιαγραφές, για να εξελιχθεί σε μακροχρόνιο δεσμό για κάποιους ελεύθερους του ζωδίου, ενώ για κάποιους άλλους μία φιλική σχέση θα πάρει πιο ερωτική μορφή.
Αισθηματικά: Ο Φεβρουάριος είναι ιδανικός για εσένα, φίλε Ιχθύ, για να αυξήσεις τις κοινωνικές σου γνωριμίες, να ασχοληθείς με ομαδικές δραστηριότητες, να συναντήσεις αγαπημένα σου πρόσωπα και να βγεις με φίλους. Όσοι Ιχθείς είστε παντρεμένοι ή διατηρείτε μακροχρόνιες σχέσεις, θα δώσετε νέα πνοή στον έρωτα σας και θα κάνετε τα πάντα για να ανάψει η φλόγα της αναγέννησης σας. Η συντροφικότητα, η φιλική διάθεση και η κατανόηση θα είναι τα στοιχεία που θα σας ελκύουν, αλλά και που θα προσφέρετε μέσα σε μία σχέση. Η Νέα Σελήνη που θα πραγματοποιηθεί στο ζώδιό σου στις 22, θα σε κάνει να φέρεσαι πιο ζεστά στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Προσπάθησε να αφήσεις ελεύθερο χρόνο, τόσο για να καλύψεις τις προσωπικές σου ανάγκες όσο και για να εξασφαλίσεις περισσότερες ώρες για να ξεκουραστείς. Αποφάσισε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, που και ο Ήλιος θα βρίσκεται στο ζώδιό σου, να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν ή ακόμα να κάνεις μία μικρή απόδραση με το σύντροφό σου, για να αλλάξεις παραστάσεις και να φορτώσεις τις μπαταρίες σου.
Επαγγελματικά: Για τους Ιχθείς, το ξεκίνημα του Φεβρουαρίου δίνει την ευκαιρία μίας αποκατάστασης και ανοίγει νέες προοπτικές στον ορίζοντα της επαγγελματικής ζωής. Με σύμμαχο την Αφροδίτη από το ζώδιό σου, μέχρι τις 8, μπορείς τώρα να κάνεις πράξη κάποιο όνειρό σου ή να διεκδικήσεις περισσότερα οικονομική οφέλη. Στηρίξου στις δικές σου δυνάμεις και μην χάνεις το ταλέντο να προσαρμόζεσαι γρήγορα, σε περίπτωση ανατροπών που δεν είχες προβλέψει, τις ημέρες κοντά στην Πανσέληνο που θα πραγματοποιηθεί στον Λέοντα στις 7. Από εκεί και μετά, αυτό που θα πρέπει να προσέξεις περισσότερο, είναι οι σχέσεις και ο τρόπος που επικοινωνείς στο χώρο της εργασίας σου. Οι πιθανότητες να μην μπορείς να μεταδώσεις σε συνεργάτες και συναδέλφους σου τις θέσεις και τις απόψεις σου είναι πολύ μεγάλες, άρα και η προώθηση των γενικότερων συμφερόντων σου θα έχει περιορισμούς. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό στο πλαίσιο της προβληματικής επικοινωνίας, λόγω βέβαια της ανάδρομης κίνησης του Άρη στην Παρθένο, οι παρεξηγήσεις και οι εντάσεις να δημιουργήσουν άσχημο κλίμα και όλα αυτά εις βάρος σου. Η συμβουλή που σου δίνουν τα άστρα λοιπόν, είναι μία και μοναδική, αξιοποίησε τη λογική σου, φέρσου με διπλωματία και δεν θα χάσεις!!!

www.myastro.gr
Τι προβλέπουν τα άστ ...
emo
XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ!!
Να σε χαίρεται η οικογένειά σου
Φιλιά Πολλά
θες και δωράκι???
Πάρε

Χρόνια Πολλά Γιάννη ...
emo
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ! Εύχομαι ολόψυχα σε όλους!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
emo
Συμφωνώ απόλυτα, ευχαριστω για τα καλά σου λόγια, σίγουρα μας έχεις επισκεφτεί!!
Oνειρούπολη "Ζήστε τ ...
emo


Απίθανοι ταλαντούχοι πιτσιρικάδες!!!!
Απολαυστε τους!!!


Γεννημένοι με το ταλ ...
Κατηγορία: Διεθνής μουσική
emo

Ξεχάστε το δράμα που ζούμε και ελάτε στη Δράμα.
Στην πόλη που γεννήθηκε πριν απο εφτά περίπου χρόνια η ιδέα της Ονειρούπολης με ένα δειλό ξεκινημα στην αρχη ,και με μεγάλη επιτυχία στη συνέχεια με επισκέπτες απ'ολη την Ελλάδα.
Το μυστικό της επιτυχίας οφείλεται στους χιλιάδες δημότες εθελοντες που για ενα μήνα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους και την τέλεια οργάνωση.
Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση λοιπόν να σας ανακοινώσω φίλοι μου οτι η "Ονειρούπολη"
ανοιγει επίσημα τις πύλες της την Κυριακή στις 4 Δεκεμβρίου.
"Ζήστε το Ονειρο"
"Μέσα σε ένα Ονειρικό ,φυσικό περιβάλλον στον κήπο με τα αναβλύζοντα νερά ,η Ονειρούπολη στη Δράμα, θα είναι ανοιχτή πάνω απο ενα μήνα για να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες ,μικρούς και μεγάλους απο όλη την Ελλάδα!!
Οι Δραμινοί τολμούμε να ...ονειρευτούμε και προσκαλώ και σας να ονειρευτείτε μαζί μας ,και να ζήσετε το δικό σας ...όνειρο στην Ονειρούπολη !!!!!

Επισκεφτείτε την Δράμα αυτόν τον μαρτυρικό ακριτικό νομό με τις υπέροχες φυσικές ομορφιές ,το χιονοδρομικό κέντρο του φαλακρού, αλλά και τους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους !!!"
Απο πέρσι μέχρι φέτος άλλαξαν πολλά ,κρίση ,ανεργία ,όμως εμεις οι Ελληνες λέμε συχνά οτι "η φτωχεια θελει καλοπέραση" ελάτε και πάλι να ζήσουμε μαζί το όνειρο...
Καντε ενα Χριστουγεννιάτικο ταξίδι στο ..όνειρο.!
Σας καλώ...
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και άλλα επισκεφθητε την ιστοσελιδα της Ονειρουποληςwww.oneiroupoli2011.gr/
ektiesthisi.blogspot.com/2011/12/o
Oνειρούπολη "Ζήστε τ ...
emo


Τα ασπρόμαυρα άλογα δεν υπήρχαν στην φαντασία του προιστορικού καλλιτέχνη αλλά στην...πραγματικότητα.
Πριν από 25 χιλιάδες χρόνια υπήρχαν λευκά άλογα με μαύρες βούλες

Λονδίνο
Οι ζωγραφιές που υπάρχουν σε σπήλαιο της νοτιοδυτικής Γαλλίας (Pech-Merle) όπου ζούσαν άνθρωποι πριν από 25 χιλιάδες χρόνια, δείχνουν άλογα με βούλες στο δέρμα τους σαν της λεοπάρδαλης. Αρχικά, οι απεικονίσεις αυτές είχαν αποδοθεί στη φαντασία του προϊστορικού καλλιτέχνη. Τώρα όμως οι αναλύσεις DNA σε απολιθώματα άγριων αλόγων της λίθινης εποχής επιβεβαιώνουν την ακρίβεια των τοιχογραφιών. Αποκαλύπτουν μια γενετική μετάλλαξη που δικαιολογεί την ύπαρξη αλόγων που έμοιαζαν με τα σκυλιά της Δαλματίας. Ήταν άλογα με μαύρα σημάδια πάνω στο λευκό τους τρίχωμα.

Το «ασπρόμαυρο» γονίδιο

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε το DNA απολιθωμάτων από 31 άγρια άλογα που ζούσαν στην Ευρασία, από τη Γαλλία μέχρι τη Σιβηρία. Όπως διαπίστωσαν έξι από αυτά διέθεταν ένα γονίδιο το οποίο συνδέεται με την εμφάνιση αυτών των μαύρων σημαδιών.

Τέσσερα από τα «Δαλματικά» άλογα ζούσαν στην Δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία) ενώ τα άλλα δύο σε μια περιοχή της σημερινής Ουκρανίας γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι αυτά τα άλογα δεν ήταν καθόλου σπάνια εκείνη την εποχή.

Σήμερα υπάρχουν άσπρα άλογα με μαύρες βούλες αλλά οι επιστήμονες πίστευαν ότι πρόκειται για μια γενετική μετάλλαξη που έκανε την εμφάνιση της σχετικά πρόσφατα. Γι αυτό και η ανακάλυψη κρίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Ανεξήγητο φαινόμενο

Οι ειδικοί δεν μπορούν προς το παρόν να δώσουν μια εξήγηση για την ύπαρξη των ασπρόμαυρων αλόγων εκείνη την εποχή ειδικά στην Δυτική Ευρώπη. Η επικράτηση της συγκεκριμένης γενετικής μετάλλαξης θα μπορούσε να συναρτάται με λόγους προφύλαξης και καμουφλάζ αλλά με δεδομένο ότι στη Δυτική Ευρώπη πριν από 25 χιλιάδες έτη υπήρχε πολύ χαμηλή βλάστηση (τούνδρα) αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται πιθανό από τους ειδικούς.

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης συνδέεται με περιβαλλοντικές αιτίες τις οποίες δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμη» αναφέρει ο καθηγητής Τέρι Ο' Κόνορ, του Πανεπιστημίου του Γιορκ στην Αγγλία, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.


www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=429102
Τα αρχαία άλογα της ...
Κατηγορία: Γενικά
emo


Να τα χιλιάσουμε λοιπόν, Αγαπημένοι ειμαστε πάντα και ας χανόμαστε ο καθένας στον μικρόκοσμό του.
Το φόρουμ το αγαπάμε ,αλλά κυρίως τον Ιδρυτή , και σ'αυτόν κυρίως δίνω τα εύσημα και τις ευχές.
Βασίλη μου ,και όλοιμας να είμαστε καλά!
Ευχές για πολλές -πολλές αναρτήσεις!!
ΦΙΛΙΑ!
Υπενθύμιση : Στα μέ ...
emo

Μπράβο μας, γίναμε και ριάλιτι!
«Γίνε Ελληνας για μία εβδομάδα»! Αυτός είναι ο τίτλος του νέου…ριάλιτι προγράμματος που κάνει απόψε πρεμιέρα στη Βρετανία από το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.
Στο νέο πρόγραμμα, τρεις βρετανικές οικογένειες θα κληθούν να ζήσουν ως Ελληνες στην εποχή του μνημονίου.
Μόνο που η…«προσομοίωση» της ζωής στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με τη δυσβάσταχτη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά με μια προκλητική προσέγγιση που αναπαραγάγει τα πιο αρνητικά στερεότυπα των νεοελλήνων.
Μπορεί το Channel 4 να αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες θα πληρώνουν τους ίδιους φόρους, θα παίρνουν τις ίδιες συντάξεις και θα έχουν τις ίδιες εργασιακές συνθήκες, όπως οι Έλληνες, οι αληθινές προθέσεις του προγράμματος όμως είναι μάλλον διαφορετικές.
Ετσι, όπως αναφέρει το δίκτυο στην ιστοσελίδα του, μια 54χρονη κομμώτρια θα ανακαλύψει τη γενναιοδωρία του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, ένας οδηγός λεωφορείου θα λάβει τα ανάλογα επιδόματα και ένας γιατρός θα μάθει πως είναι να μην κόβεις αποδείξεις
Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τους Βρετανούς είναι να αναλύσει τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση που συνέβαλαν στο να οδηγηθεί η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
'Γίνε Ελληνας για μι ...
emo


Αφιερωμένο στους Άντρες που τιμούν τα παντελονια τους...
Σήκω να χορέψεις ένα ζεϊμπέκικο σαν εκείνα τα παλιά που χόρευαν κάποτε πάνω σε μωσαϊκά λεκιασμένα με ρετσίνα.Απέκτησε πάλι αφορμή να υψώσεις τα χέρια ψηλά και να μιλήσεις κρυφά με τους θεούς που κρύφτηκαν σαν τα ξωτικά πίσω από την κορυφή του Ολύμπου μην αντέχοντας πια τα λόγια των θνητών κινούμενων πεθαμένων. Επάνω στην πρώτη στροφή να ανοίξεις πάλι τα χέρια σαν φτερά , έτσι για να θυμηθείς ότι κάποτε μπορούσες να πετάξεις ως Αετός . Στο μαγαζί αυτό που στριμωχτήκαμε όλοι, ο ένας δίπλα στον άλλον, με τα φθαρμένα μας ρούχα και την αξιοπρέπεια διπλωμένο χαρτάκι στην τσέπη του πουκαμίσου, ας το γλεντήσουμε πριν το ξημέρωμα έρθει.
Πριν αρχίσουν οι τοκογλύφοι να μπαίνουν στο χωριό ρίχνοντας μπετόν στα χωράφια που κάναμε κόντρες καβάλα σε ασέλωτα άλογα. Πριν αρχίσουν να κόβουν τα δέντρα που σαν παιδιά χαράζαμε τον
έρωτα μας στον κορμό τους και την άλλη μέρα μέσα στα κλάματα τούς βάζαμε γάζα ζητώντας συγνώμη για την αλαζονεία της στιγμής. Στον καφενέ που βρέθηκες απόψε κάψε την Μνήμη πριν την ποδοπατήσουν εις το όνομα της αξιοποίησής σου ατσαλάκωτα ανδρείκελα. Κοίτα ψηλά στον κιτρινισμένο τοίχο τον εαυτό σου να καμαρώνει με το πρώτο κουστουμάκι σου, δίπλα στους δικούς σου, σε μια φωτογραφία "εβδομαδιαία". Αυτό το κουστουμάκι που κόστισε μισό ιδρωμένο μηνιάτικο του πατέρα σου και συ έκανες μούτρα για το παπιγιόν, παρά του ότι πια είχες γίνει άντρας. Πάρε την στροφή αργά σε αυτό το ζεϊμπέκικο γιατί μέσα σου όλα είναι εύθραυστα. Μην σπάσει η καρδιά. Οι στροφές που έδωσες για να μείνεις άνθρωπος την έχουν ήδη ραγίσει. Σταθμοί αναχωρήσεως, γράμματα του πατέρα από την ξενητειά και μια φωτογραφία να γελά με το δάκρυ πνιγμένο στην παλάμη. Επαναπατρισμός. Μια αγκαλιά και μετά πάλι "καλή αντάμωση" . Κράτα τα πόδια κολλημένα στο πάτωμα γιατί τώρα αρχίζει το ταξίμι να ξύνει πληγές σαν λάμα ακονισμένη με το δικό σου χέρι. Ήταν να φύγεις κάποτε, να μην κυλιστείς σε αυτό που έβλεπες ότι έρχεται. Σαν στρατιώτης με το σάκο στην πλάτη θα είχες φθάσει στο φεγγάρι αν αυτόν τον τόπο δεν λάτρευες. "Γιατί πατρίδα σαν αυτή δεν έχει", έλεγες. Και δεν εννοούσες τα σύνορα, τις λέξεις, την ιστορία, τον ήλιο. Η Μνήμη ήταν. Εκατομμύρια σταγόνες Μνήμης που κυλάνε στα χιλιόμετρα φλεβών σου. Που σου δόθηκαν με την σύλληψή σου μέσα σε ένα κορμί και που σε κράτησαν όρθιο όταν έπρεπε να θάψεις κομμάτια ψυχής ολόκληρα δικά σου, παιδιά σου, αδέλφια σου, για να συνεχίσεις αυτό τον αέναο κύκλο που σου χαρίστηκε απλόχερα χωρίς να το ζητήσεις.

Κλείσε τα μάτια τώρα που το ζεϊμπέκικο αρχίζει να τελειώνει. Άσε να αστράψει το μαχαίρι που χρόνιαέχεις κρυφά τυλιγμένο στο πανί μιας γυναίκας που σε αυτό τύλιγε το ζυμωμένο με τα χέρια της ψωμί να πάρεις για το δρόμο. Σε λίγο θα μπουν στο χωριό. Σε λίγο θα αρχίσουν να ξηλώνουν τις φλέβες σου.
Θυμήσου τι είσαι.
Ξημερώνει.

simplemangreek.blogspot.com/
...Ξημερώνει...
Κατηγορία: 'Aντρας - Γυναίκα
emo

Στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, στον αγώνα Παναθαναϊκού – Εργοτέλη (22/10/2011), αναρτήθηκε πανό που έγραφε «Πολιτικοί λαμόγια, βουλή των βολεμένων. Θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων

Ο διαιτητής διέκοψε για 8 λεπτά τον αγώνα, προκειμένου να κατέβει το πανό, επικαλούμενος ότι προσβάλει το φίλαθλο πνεύμα.
Το σύνθημα είχε, σαφέστατα, πολιτικό χαρακτήρα και ισοπεδωτικό, αφού αναφερόταν σε όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς,
αλλά για να διαπιστώσουμε αν ήταν και υβριστικό πρέπει να ερμηνεύσουμε τον όρο “Λαμόγιο/α”
Τα Λαμόγια ήταν οι βοηθοί, οι αβανταδόροι, των παπατζήδων. Ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως στα ευθυμογραφήματα του Νίκου Τσιφόρου για να προσδιορίσει τους τσιλιαδόρους, που υποκρίνονταν τον παίκτη του παπατζή, για να προσελκύσουν τα θύματα.
Η λέξη λαμόγια προέρχεται από το ιταλικό έναρθρο ουσιαστικό «la moglie» (πρφ.: λα μόγιε – μτφ.: η σύζυγος). Τη στιγμή που κάποιος Ιταλός χαρτοπαίκτης κέρδιζε και ήθελε να φύγει από το τραπέζι για να μη ξαναχάσει, φώναζε, δήθεν φοβισμένος «la moglie, la moglie», (λαμόγιε…), ότι, δήθεν, τον έψαχνε η γυναίκα του, βούταγε βιαστικά τα χρήματα και έφευγε τρέχοντας (την έκανε λαμόγιο δεν τήρουσε, δηλαδή, τις υποσχέσεις του). Αυτή η σατιρική έκφραση έφτασε στην Ελλάδα, ενώ ξεχάστηκε στην Ιταλία, και τη χρησιμοποιούμε για να προσδιορίζουμε τον ασυνεπή και τον μικροαπατεώνα. Οι χαρακτηρίσμοί αυτοί, είτε δεν ταιριάζουν, είτε κολακεύουν ορισμένους, όχι όλους, από τους πολιτικούς μας.
Υπάρχουν, επίσης, μάλλον αδύνατες ερμηνείες, που υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την Ισπανική λέξη “el moyo”ή από τη λέξη “la molla”.

έγραψε ο Γιώργος Δαμιανός
24grammata
Λαμόγια: η ετυμολογί ...
emo

Η ομιλία του Steve Jobs στους αποφοίτους του Stanford («You,ve got to find what you love») το 2005
“Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας τη μέρα της αποφοίτησής σας από ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Δεν αποφοίτησα ποτέ από το πανεπιστήμιο. Για να είμαι ειλικρινής, η παρουσία μου εδώ είναι ό,τι κοντινότερο έχω ζήσει σε αποφοίτηση. Θέλω να σας πω τρεις ιστορίες από τη ζωή μου. Αυτό μόνο. Όχι τίποτα φοβερό. Μόνο τρεις ιστορίες.
Η πρώτη ιστορία είναι για το πώς συνδέονται οι τελείες...
Εγκατέλειψα τις σπουδές μου στο Reed College μετά τους πρώτους 6 μήνες, αλλά παρέμεινα εκεί για
18 μήνες ακόμα πριν πραγματικά το παρατήσω. Γιατί το εγκατέλειψα;
Όλα ξεκίνησαν προτού γεννηθώ. Η βιολογική μου μητέρα ήταν μια νέα, ανύπαντρη φοιτήτρια και αποφάσισε να με δώσει για υιοθεσία. Ήταν απόλυτη στο ότι ήθελε να με υιοθετήσουν άνθρωποι με πανεπιστημιακή μόρφωση, οπότε όλα είχαν κανονιστεί να υιοθετηθώ από έναν δικηγόρο και τη γυναίκα του. Μόνο, που μόλις βγήκα, αποφάσισαν τελευταία στιγμή ότι στην πραγματικότητα ήθελαν κορίτσι. Έτσι, οι γονείς μου, που βρισκόντουσαν σε λίστα αναμονής έλαβαν ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα, όπου τους ρώτησαν: “Ξαφνικά έχει προκύψει ένα μωρό αγοράκι. Το θέλετε;”. Απάντησαν “φυσικά”. Η βιολογική μου μητέρα έμαθε αργότερα ότι η μητέρα μου δεν είχε πάρει ποτέ το πτυχίο της από το πανεπιστήμιο και ο πατέρα μου το απολυτήριο λυκείου. Αρνήθηκε να υπογράψει τα τελικά χαρτιά της υιοθεσίας. Άλλαξε γνώμη μερικούς μήνες αργότερα όταν οι γονείς μου της υποσχέθηκαν ότι θα με έστελναν οπωσδήποτε στο πανεπιστήμιο.
Δεκαεφτά χρόνια αργότερα, όντως πήγα στο πανεπιστήμιο. Αφελώς όμως, διάλεξα ένα που ήταν τόσο ακριβό, όσο το Στάνφορντ, με αποτέλεσμα όλες οι οικονομίες των γονιών μου –που ανήκαν στην εργατική τάξη- να πάνε στα δίδακτρά μου. Μετά από έξι μήνες, θεώρησα ότι δεν άξιζε τον κόπο και τα χρήματα. Δεν είχα ιδέα τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου, και δεν καταλάβαινα με ποιον τρόπο θα μπορούσε το πανεπιστήμιο να με βοηθήσει να το βρω. Εν τω μεταξύ, εξαφάνιζα τα λεφτά που μάζευαν οι γονείς μου όλη τους τη ζωή. Έτσι, αποφάσισα να το παρατήσω, με την πεποίθηση ότι όλα στο τέλος θα πήγαιναν καλά. Τότε, ήταν αρκετά τρομακτική απόφαση, αλλά κοιτώντας πίσω, ξέρω ότι ήταν μια από τις καλύτερες που πήρα. Από τη στιγμή που εγκατέλειψα την προοπτική πτυχίου, μπορούσα να σταματήσω να παρακολουθώ τα απαιτούμενα μαθήματα που δεν με ενδιέφεραν και άρχισα να πηγαίνω σε όσα μου φαίνονταν ελκυστικά.
Δεν ήταν τόσο ρομαντικά όλα όσο ακούγονται. Εφόσον δεν είχα δωμάτιο σε φοιτητική εστία, κοιμόμουνα στα πατώματα των δωματίων φίλων μου, μάζευα μπουκάλια Coca Cola για κουπόνια φαγητού των 5 δολαρίων και περπατούσα 11χλμ από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη κάθε Κυριακή βράδυ για να φάω ένα αξιοπρεπές γεύμα στο ναό του Χάρε Κρίσνα. Το λάτρευα. Και πολλά από τα πράγματα που ανακάλυψα τυχαία ακολουθώντας την περιέργεια και το ένστικτό μου αποδείχτηκαν αργότερα ανεκτίμητα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα:
Το Reed College εκείνη την εποχή είχε ίσως το καλύτερο μάθημα καλλιγραφίας στη χώρα. Μέσα το campus κάθε πόστερ, κάθε ετικέτα σε κάθε συρτάρι ήταν υπέροχα γραμμένα σε καλλιγραφικά. Επειδή τα είχα παρατήσει και δεν ήμουν υποχρεωμένος να παρακολουθώ τα κανονικά μαθήματα, αποφάσισα να παρακολουθήσω την καλλιγραφία για να μάθω κι εγώ να γράφω έτσι. Έμαθα για τις γραμματοσειρές serif και san serif, για την ποικιλία στα μεγέθη των κενών μεταξύ διαφορετικών συνδυασμών γραμμάτων, και για όλα όσα κάνουν την καλή τυπογραφία, καλή. Το μάθημα ήταν υπέροχο, ιστορικό, καλλιτεχνικά διακριτικό, με τρόπο που καμία θετική επιστήμη δε διαθέτει και το έβρισκα συναρπαστικό.
Τίποτα από όσα έμαθα εκεί δεν είχε προοπτική για πρακτική εφαρμογή στη ζωή μου. Όμως δέκα χρόνια αργότερα, όταν σχεδίαζα τον πρώτο Macintosh υπολογιστή, μου ξαναήρθαν στο μυαλό. Και τα βάλαμε όλα μέσα στο Mac. Ήταν ο πρώτος υπολογιστής με όμορφη τυπογραφία. Αν δεν είχα ποτέ παρακολουθήσει αυτό το ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο, το Mac δεν θα είχε ποτέ διαφορετικές γραμματοσειρές ή γράμματα με σωστό διάκενο. Και, καθώς τα Windows απλώς αντέγραψαν το Mac, είναι πολύ πιθανό, κανένας προσωπικός υπολογιστής να μην τα είχε σήμερα. Αν δεν είχα παρατήσει ποτέ τις σπουδές μου, δεν θα είχα παρακολουθήσει ποτέ το μάθημα καλλιγραφίας και οι υπολογιστές μπορεί να μην είχαν την τυπογραφία που πλέον έχουν. Προφανώς, ήταν αδύνατο τότε να συνδέσω τις τελείες όσο ήμουν στο πανεπιστήμιο. Αλλά το τελικό σχήμα ήταν πολύ, πολύ ξεκάθαρο κοιτώντας πίσω, δέκα χρόνια μετά.
Σας το ξαναλέω. Δεν γίνεται να συνδέσετε τις τελείες κοιτώντας μπροστά. Μπορείτε να το κάνετε μόνο κοιτώντας πίσω. Έτσι, πρέπει απλώς να έχετε πίστη ότι με κάποιο τρόπο, όλα τα επιμέρους στοιχεία της ζωής σας, κάπως θα συνδεθούν μεταξύ τους στο μέλλον. Πρέπει να πιστεύετε σε κάτι –στο ένστικτό σας, στη ζωή, στο κάρμα, σε οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση δεν με έχει ποτέ απογοητεύσει, αντίθετα έχει κάνει τη διαφορά στη ζωή μου.
Η δεύτερη ιστορία μου αφορά την αγάπη και την απώλεια.
Ήμουν τυχερός –βρήκα νωρίς στη ζωή μου τι αγαπούσα να κάνω. Μαζί με τον Woz ξεκινήσαμε την Apple στο γκαράζ των γονιών μου όταν ήμουν 20 χρονών. Δουλέψαμε σκληρά και σε 10 χρόνια η Apple είχε μεγαλώσει από ένα ντουέτο σε ένα γκαράζ σε μια εταιρία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με πάνω από 4.000 υπαλλήλους. Είχαμε μόλις κυκλοφορήσει το ωραιότερο δημιούργημά μας –το Macintosh- ένα χρόνο πριν, κι εγώ είχα μόλις κλείσει τα 30. Και μετά απολύθηκα. Πως γίνεται να απολυθείς από μια εταιρία που εσύ ίδρυσες; Καθώς η Apple αναπτυσσόταν, προσλάβαμε κάποιον που θεωρούσα πολύ ταλαντούχο και ικανό να διευθύνει την εταιρία μαζί με εμένα. Για τον πρώτο χρόνο και κάτι, όλα πήγαιναν καλά. Μετά όμως, τα οράματά μας για το μέλλον άρχισαν να διαφοροποιούνται και τελικά επήλθε η ρήξη. Όταν τα σπάσαμε, το διοικητικό συμβούλιο πήρε το μέρος του. Έτσι, στα 30, με πέταξαν έξω. Και με πολύ δημόσιο τρόπο. Το επίκεντρο της ενήλικης ζωής μου είχε χαθεί και το συναίσθημα ήταν συντριπτικό.
Δεν ήξερα τι να κάνω για μερικούς μήνες.
Ένιωθα ότι είχα απογοητεύσει πλήρως την προηγούμενη γενιά επιχειρηματιών –ότι είχα ρίξει τη σκυτάλη καθώς μου την έδιναν. Συναντήθηκα με τον David Packard και τον Bob Noyce και προσπάθησα να απολογηθώ που τα είχα καταστρέψει όλα. Ήμουν μια δημόσια αποτυχία και σκεφτόμουν μέχρι και να εξαφανιστώ από την Valley. Εκεί, άρχισα ξαφνικά να συνειδητοποιώ κάτι –αγαπούσα ακόμα τη δουλειά μου. Το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Apple δεν είχε αλλάξει αυτό το γεγονός ούτε στο ελάχιστο. Με είχαν απορρίψει, αλλά εγώ ήμουν ακόμη ερωτευμένος. Και έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω πάλι από την αρχή.
Τότε, δεν μπορούσα να το δω, αλλά όπως εξελίχθηκαν οι καταστάσεις, η απόλυσή μου από την Apple ήταν ό,τι καλύτερο μου συνέβη ποτέ. Το βάρος της επιτυχίας αντικαταστάθηκε από την ελαφρότητα του να είσαι και πάλι αρχάριος, πιο αβέβαιος για τα πάντα. Με απελευθέρωσε και με έβαλε στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μου.
Στα επόμενα πέντε χρόνια, ξεκίνησα μια εταιρία, τη Next, άλλη μια εταιρία, την Pixar και ερωτεύθηκα μια εκπληκτική γυναίκα που μετά θα γινόταν σύζυγός μου. Η Pixar δημιούργησε την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, το Toy Story, και σήμερα αποτελεί το πιο επιτυχημένο animation στούντιο στον πλανήτη. Έπειτα, τα γεγονότα πήραν απροσδόκητη τροπή και η Apple αγόρασε τη Next, εγώ επέστρεψα στην Apple και η τεχνολογία που είχαμε αναπτύξει στη Next βρίσκεται στην καρδιά της πρόσφατης αναγέννησης της Apple. Με τη Laurene αποκτήσαμε και μια υπέροχη οικογένεια.
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχα απολυθεί από την Apple. Ήταν ένα φάρμακο με απαίσια γεύση, αλλά υποθέτω ότι τελικά ο ασθενής το είχε ανάγκη. Καμιά φορά η ζωή σε χτυπάει στο κεφάλι με τούβλο. Μη χάνετε την πίστη σας. Είμαι πεπεισμένος ότι το μόνο πράγμα που με κράτησε στο παιχνίδι, ήταν η αγάπη μου για αυτό που έκανα. Πρέπει να ψάξετε να βρείτε αυτό που αγαπάτε. Και αυτό ισχύει για τη δουλειά και για τους εραστές σας. Η δουλειά θα καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας και ο μόνος τρόπος να είστε πραγματικά ικανοποιημένοι, είναι να διαπράττετε αυτό που εσείς οι ίδιοι θα θεωρείτε εξαιρετικό έργο. Και ο μόνος τρόπος να παράγετε εξαιρετικό έργο είναι να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Αν δεν το έχετε βρει ακόμα, συνεχίστε να ψάχνετε. Μη συμβιβάζεστε. Όπως και με τους έρωτες, όταν το βρείτε, θα το καταλάβετε. Και όπως κάθε υπέροχη σχέση, γίνεται όλο και καλύτερη με το πέρασμα των χρόνων. Οπότε, συνεχίστε να ψάχνετε μέχρι να το βρείτε. Μη συμβιβάζεστε.
Η τρίτη μου ιστορία είναι για το θάνατο.
Όταν ήμουν 17, διάβασα μια ατάκα που πήγαινε κάπως έτσι: “Άμα ζεις την κάθε σου μέρα σα να είναι η τελευταία, κάποια στιγμή θα βρεθείς να έχεις απόλυτο δίκιο”. Μου έκανε εντύπωση και από τότε, τα τελευταία 33 χρόνια, κοιτάζω κάθε πρωί στον καθρέφτη και ρωτάω τον εαυτό μου: «Αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα ήθελα να κάνω αυτό που πρόκειται να κάνω σήμερα;». Και όποτε η απάντηση ήταν “’Όχι” για πολλές μέρες στη σειρά, ήξερα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξω.
Το να θυμάμαι διαρκώς ότι σύντομα θα πεθάνω είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο που έχω ποτέ βρει, ως βοήθημα στο να πάρω τις μεγάλες αποφάσεις στη ζωή μου. Γιατί σχεδόν τα πάντα –όλες οι έξωθεν προσδοκίες, οι περηφάνιες, οι φόβοι της αποτυχίας και του εξευτελισμού – όλα αυτά τα πράγματα εκμηδενίζονται μπροστά στην πιθανότητα του θανάτου, αφήνοντας χώρο μόνο για όσα είναι αληθινά σημαντικά. Το να θυμάσαι πάντα ότι μια μέρα θα πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις την παγίδα της σκέψης ότι έχεις κάτι να χάσεις. Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει λόγος να μην ακολουθήσεις την καρδιά σου.
Περίπου πριν έναν χρόνο μου διέγνωσαν καρκίνο. Έκανα αξονική στις 7.30 το πρωί και έδειξε ξεκάθαρα όγκο στο πάγκρεάς μου. Δεν ήξερα καν τι είναι το πάγκρεας. Οι γιατροί μου είπαν ότι ήταν σχεδόν σίγουροι ότι επρόκειτο για μη θεραπεύσιμη μορφή καρκίνου και ότι η διάρκεια ζωής που είχα ήταν από τρεις ως έξι μήνες. Ο γιατρός μου με συμβούλεψε να γυρίσω σπίτι και να βάλω τις υποθέσεις μου σε τάξη, που είναι η ιατρική κωδική ονομασία του “ετοιμάσου να πεθάνεις”. Σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσεις να πεις στα παιδιά σου όλα όσα θα τους έλεγες σε διάρκεια μιας δεκαετίας μέσα σε λίγους μόνο μήνες.
Σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σίγουρος ότι τα πάντα είναι εν τάξει, ώστε να μην διαταραχθεί η ζωή της οικογένειάς σου. Σημαίνει ότι πρέπει να πεις τα αντίο σου.
Έζησα μια ολόκληρη μέρα με αυτή τη διάγνωση. Αργότερα το ίδιο βράδυ μου έκαναν βιοψία. Έχωσαν ένα ενδοσκόπιο μέσα στο λαιμό μου, το πέρασαν από το στομάχι μου μέσα στο έντερό μου, έβαλαν μια βελόνα στο πάγκρεάς μου και πήραν μερικά κύτταρα από τον όγκο. Ήμουν ναρκωμένος, αλλά η γυναίκα μου, που ήταν εκεί, μου είπε ότι μόλις είδαν τα κύτταρα κάτω από μικροσκόπιο οι γιατροί άρχισαν να κλαίνε γιατί αποδείχτηκε μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου του πάγκρεας που θεραπεύεται με εγχείρηση. Έκανα την εγχείρηση και τώρα είμαι καλά.
Αυτή ήταν η πιο κοντινή μου αναμέτρηση με το θάνατο και ελπίζω και η τελευταία για μερικές ακόμα δεκαετίες. Έχοντας επιβιώσει από αυτό, μπορώ να σας πω το εξής με λίγη περισσότερη βεβαιότητα από τότε που ο θάνατος ήταν μια χρήσιμη, αλλά καθαρά θεωρητική ιδέα:
Κανείς δε θέλει να πεθάνει. Ακόμα και αυτοί που θέλουν να πάνε στον παράδεισο δε θέλουν να πεθάνουν για να φτάσουν εκεί. Ωστόσο, ο θάνατος είναι ο μόνος προορισμός κοινός για όλους μας. Κανείς ποτέ δεν τον έχει ξεγελάσει. Και έτσι πρέπει να συμβαίνει, γιατί ο Θάνατος είναι ίσως η καλύτερη εφεύρεση της Ζωής. Είναι ο παράγοντας αλλαγής της Ζωής. Καθαρίζει τα παλιά για να κάνει χώρο για τα νέα. Αυτή τη στιγμή, το νέο είστε εσείς, αλλά κάποια μέρα, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή, θα γίνετε σιγά-σιγά το παλιό και η Ζωή θα σας ξεφορτωθεί. Συγγνώμη που είμαι τόσο μακάβριος, αλλά είναι αλήθεια.
Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, οπότε μην το ξοδέψετε ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου. Μην παγιδεύεστε σε δόγματα –που σημαίνει να ζείτε με τα αποτελέσματα της σκέψης άλλων ανθρώπων. Μην αφήνετε τη φασαρία από τις γνώμες των άλλων να πνίξουν τη δική σας εσωτερική φωνή. Και, ακόμα πιο σημαντικό, να έχετε το κουράγιο να ακολουθήσετε την καρδιά και τη διαίσθησή σας. Με κάποιο τρόπο αυτές ξέρουν ήδη τι θέλετε αληθινά να γίνετε στη ζωή σας. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
Όταν ήμουν νέος, υπήρχε μια εξαιρετική έκδοση που λεγόταν, The Whole Earth Catalog, και ήταν μια από τις βίβλους της γενιάς μου. Ήταν δημιούργημα ενός τύπου, του Στιούαρτ Μπραντ που ζούσε όχι μακριά από εδώ, στο Menlo Park και το έφερε στη ζωή χάρη στην ποιητική του ικανότητα. Αυτό έβγαινε στα τέλη των ‘60ς, πριν οι προσωπικοί υπολογιστές και η ηλεκτρονική γραφιστική υπάρξουν, οπότε ήταν όλο φτιαγμένο με γραφομηχανές, ψαλίδια και Polaroid φωτογραφίες. Ήταν σαν Google σε χάρτινη μορφή, 35 χρόνια πριν καν εμφανιστεί το Google. Ήταν ιδεαλιστικό και γεμάτο ωραία εργαλεία και μεγάλες ιδέες.
O Στιούαρτ και η ομάδα του έβγαλαν αρκετά τεύχη του The Whole World Catalog, και όταν είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του, έβγαλαν ένα τελευταίο τεύχος. Ήταν στα μέσα των ‘70ς και ήμουν περίπου στην ηλικία σας. Στο οπισθόφυλλο αυτού του τελευταίου τεύχους ήταν μια φωτογραφία ενός εξοχικού δρόμου νωρίς το πρωί, από αυτούς τους δρόμους που μπορεί να έκανες οτοστόπ άμα ήσουν περιπετειώδης. Από κάτω ήταν γραμμένο το εξής: “Μείνε πεινασμένος, μείνε χαζοχαρούμενος”. Ήταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμά τους πριν αποχωρήσουν. Μείνε πεινασμένος. Μείνε χαζοχαρούμενος. Και εγώ πάντα αυτό εύχομαι για τον εαυτό μου. Και τώρα, καθώς αποφοιτείτε για να κάνετε νέα αρχή, το εύχομαι και για εσάς.
Μείνετε πεινασμένοι. Μείνετε χαζοχαρούμενοι.
Σας ευχαριστώ όλους πολύ.

ektiesthisi.blogspot.com/2011/10/blog-post_30.html#ixzz1cP9BkjHM
Μια Υπέροχη Ομιλία!
emo
Λέω πάντα οτι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ,εύχομαι να μη συμβεί κάτι τέτοιο!
Να είσαι καλά!
Η ιστορία της ιαχής ...
emo

....Μας άφησε κληρονομιά το ....Μαξίμου!
Τραπεζίτης και πολιτικός από την Πάτρα, που διατέλεσε πρωθυπουργός επί οκτάμηνο στα κρίσιμα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου. Ιδιοκτησίας του ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, που στεγάζει τον εκάστοτε πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ο Δημήτριος Μάξιμος γεννήθηκε το 1873 στην αχαϊκή πρωτεύουσα και ήταν γιος του Επαμεινώνδα Μάξιμου, με καταγωγή από τη Χίο, και της Ασπασίας Λόντου, της γνωστής οικογενείας των προυχόντων του '21. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα (1891) και παράλληλα ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Πανεπ Αθηνών

Υπηρέτησε σε διάφορα υποκαταστήματα της Εθνικής (Σπάρτη, Πάτρα) και το 1911 διορίστηκε διευθυντής στο κεντρικό κατάστημα της Αθήνας. Τρία χρόνια αργότερα έγινε υποδιοικητής μαζί με τον Ιωάννη Δροσόπουλο και το 1920 η γενική συνέλευση των μετόχων τον εξέλεξε διοικητή. Παρέμεινε επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το 1923 και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία, όπου ασχολήθηκε με οικονομολογικές μελέτες.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1929 και ασχολήθηκε με την πολιτική. Διατέλεσε αρχικά οικονομικός σύμβουλος του Λαϊκού Κόμματος και από τις 10 Μαρτ 1933 έως τις 13 Ιουλ 1935 Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη. Επί υπουργίας του υπεγράφη το Σύμφωνο της Διαβαλκανικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Γιουγκοσλαβίας και Ρουμανίας. Στις 31 Μαρτ εξελέγη αριστίνδην Γερουσιαστής μέχρι τη διάλυση της Γερουσίας την 1η Απρ 1935. Κατά τη διάρκεια της Μεταξικής Δικτατορίας και της Κατοχής ιδιώτευσε, για να επανέλθει στην πολιτική το 1947, με τη βοήθεια του αμερικανικού παράγοντα, με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις.

Στις 24 Ιαν ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός, ηγούμενος κυβέρνησης συνασπισμού, που περιλάμβανε όλα τα κόμματα της Βουλής, σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να συσπειρώσουν τον αστικό πολιτικό κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κομμουνιστική απειλή. Ήταν η λεγόμενη «Επτακέφαλος Κυβέρνησις» με αντιπροέδρους τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη (τέως πρωθυπουργό) και τον Σοφ Βενιζε΄λο Στα διάφορα υπουργεία ορκίστηκαν οι Γεωρ Παπανδρέου (Εσωτερικών), Στυλιανός Γονατάς (Δημοσίων Έργων),Παν Κανελοπουλος ,(Ναυτικών), Ναπολέων Ζέρβας (Δημοσίας Τάξεως) και Κων/νος Καραμανλής (Εργασίας).

Κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης θητείας του, η Βρετανία ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Ελλάδα (15 Φεβ) και ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν εξήγγειλε το περίφημο Δόγμα του (12 Μαρ)

Τον Απρίλιο πέθανε ο βασιλιάς Γεώργιος Β' και ανέβηκε στο θρόνο ο αδελφός του Παύλος. Οι Αμερικανοί ήταν δυσαρεστημένοι από την αποτυχία των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Εθνικού Στρατού εναντίον των ανταρτών του ΔΣΕ και προσανατολίζονταν στο σχηματισμό διευρυμένης κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του Θεμιστοκλή Σοφούλη, αρχηγού του κόμματος των Φιλελευθέρων. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Δημήτριος Μάξιμος υπέβαλε την παραίτησή του στις 29 Αυγ1947. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Οκτ 1955.

Το όνομα του Δημήτριου Μάξιμου είναι συνυφασμένο με το Μέγαρο της οδού Ηρώδου του Αττικού που φέρει το όνομά του. Αποτέλεσε την οικία του έως το 1952, οπότε το αγόρασε το Ελληνικό Δημόσιογια τη φιλο­ξενία ξένων υψηλών προσώπων, αντί του ποσού των 5.500.000.000 δραχμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του Μεγάρου στα 11.000.000.000 δραχμές, αλλά ο Μάξιμος, όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά λεφτά, αλλά πρόσφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πολύτιμους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτή. Η κυβέρνηση για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου δήλωσε μέσω του προέδρου αυτής Νικ Πλαστήρα ότι το κτίριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου
el.wikipedia.org
Δημήτριος Μάξιμος
emo
Πολύ ωραίο κείμενο και πατριωτικό Αρχαία Ιθωμη!
Εκφράζει κάθε Ελληνα!
Να είσαι καλά!
Σταράτα λόγια
emo

Το 1988 η UNESCO ανακήρυξε τη Ρόδο «πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς». Το χαρακτηρισμό αυτό η πόλη τον οφείλει στο κάστρο της και τη μεσαιωνική πόλη που αυτό περικλείει στα τείχη του, που αντίστοιχα χαρακτηρίστηκαν «μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς».

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ευρώπης.

Πρόκειται, όμως, και για ένα μνημείο που σχετίζεται με μια από τις πιο παράξενες και λαβυρινθώδεις περιόδους της ιστορίας, το μεσαίωνα. Και ήταν εδώ που γράφτηκε η συνέχεια της ιστορίας των αινιγματικών Ναϊτών Ιπποτών.

Αλλά, πριν μιλήσουμε για την ιστορία του μνημείου, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο χώρο.

Τα όρια του κάστρου ορίζονται από τα τείχη του, που με τη σειρά τους οριοθετούν την -μήκους μερικών χιλιομέτρων- τάφρο που το περιζώνει.

Λίγες πετρόκτιστες γέφυρες ενώνουν τη σύγχρονη πόλη με το κάστρο...

...οδηγώντας προς την παλιά μεσαιωνική πόλη που είναι κτισμένη στο εσωτερικό του.

Εκτός από τις γέφυρες αυτές, υπήρχε παλαιότερα ένας ακόμα τρόπος πρόσβασης στο εσωτερικό του κάστρου, μέσω κάποιων υπόγειων στοών, στις οποίες μπορούσε κανείς να εισέλθει διαμέσου ορισμένων ανοιγμάτων της τάφρου που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Οι στοές αυτές προχωρούσαν, άλλες προς τη μεσαιωνική πόλη και άλλες προς απομακρυσμένες από το κάστρο τοποθεσίες, εκτεινόμενες μερικές φορές σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων. Στις μέρες μας ελάχιστες στοές έχουν παραμείνει βατές, και οι περισσότερες έχουν πια καταρρεύσει ή μπαζωθεί.

Η ηλικία των περισσοτέρων απ' αυτές ανάγεται στην εποχή κατασκευής του κάστρου από τους Ιωαννίτες Ιππότες, στις αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ.

Όμως, ποιοι ήταν οι Ιωαννίτες Ιππότες;

Η ιστορία ξεκινάει πολύ παλιά, λίγο πριν από το τέλος της πρώτης σταυροφορίας, η οποία επισήμως έληξε στις 11/11/1100 (ενδιαφέρον νούμερο, ε; ) με την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από τους χριστιανούς σταυροφόρους. Οι Βενεδικτίνοι μοναχοί, όμως, είχαν παρουσία στην περιοχή από αρκετά πιο νωρίς, πριν ακόμα από την έναρξη της σταυροφορίας. Το δόγμα των Βενεδικτίνων, ανάμεσα στα λοιπά θρησκευτικά καθήκοντα, έθετε ως ύψιστο χρέος των πιστών την περίθαλψη των ασθενών και των αναπήρων. Στα πλαίσια αυτά, είχε ιδρυθεί από τους Βενεδικτίνους μοναχούς, ήδη από το 1070, ένα νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ, αφιερωμένο στον καθολικό 'Αγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα ("St. John the Almsgiver").

Το έτος 1099, μαζί με τις λοιπές ανακατατάξεις που επέφερε στα εδάφη των Αγίων Τόπων η σταυροφορία, το νοσοκομείο αποκόπτεται διοικητικά από τους Βενεδικτίνους και αποκτά αυτόνομη υπόσταση, συνιστώντας πλέον ανεξάρτητη αρχή. Οι μοναχοί που το υπηρετούν ονομάζονται πλέον "Τάγμα των Περιθαλπόντων Μοναχών" ("Hospitallers") και φέρονται υπό την ηγεσία του ιδρυτή και πρώτου τους αρχηγού, Peter Gerard.

Αξίζει να σημειώσουμε την αρχική αυτή ενασχόληση των μοναχών του τάγματος με την περίθαλψη των νοσούντων και των πασχόντων. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιατρικές μέθοδοι της εποχής λίγο απείχαν από τις πρακτικές της μαγγανείας, και πως οι όποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις ενάντια στις χρόνιες ασθένειες κατέληγαν συνήθως σε τεχνικές εξορκισμού «των δαιμονίων», μιας και οι περισσότερες νόσοι του σώματος αντιμετωπίζονταν σαν νόσοι της ψυχής. Έτσι, οι θεραπευτές μοναχοί, όποτε δεν ασχολούνταν με τη φροντίδα των νοσηλευόμενων τους, περνούσαν το χρόνο τους μελετώντας συγγράμματα σχετικά με τις θεραπευτικές πρακτικές της εποχής. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη του τάγματος και τη συνέχεια της ιστορίας.

Ο πρώτος αρχηγός του τάγματος, Peter Gerard, πεθαίνει το 1118. Διάδοχος του, την ίδια χρονιά, αναλαμβάνει ο Γάλλος Raymond de Puy, που λίγο αργότερα θα μεταβάλλει καθοριστικά τη φύση και το χαρακτήρα της αδελφότητας. Εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια: λίγους μόνο μήνες νωρίτερα εκείνη τη χρονιά, ένας άλλος Γάλλος ιππότης, ο Hugh of Payens, ιδρύει ένα άλλο μιλιταριστικό τάγμα υπό το δόγμα των Βενεδικτίνων, το τάγμα των "Πτωχών ιπποτών του Χριστού και του ναού του Σολωμόντα" ("The Poor Knights of Christ and of the Temple of Solomon") ή αλλιώς "Τάγμα των Ναϊτών ιπποτών", όπως έμεινε στην ιστορία.

Ο Raymond de Puy σύντομα ακολουθεί το παράδειγμα του τάγματος των Ναϊτών και εγκαθιδρύει ένα στρατιωτικό βραχίονα στο τάγμα των Περιθαλπόντων. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο μιλιταριστικός προσανατολισμός του τάγματος επικρατεί του φιλανθρωπικού του υπόβαθρου, και ταυτόχρονα ο προστάτης άγιος του τάγματος αλλάζει από τον 'Αγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα στον 'Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ως επίσημη δικαιολογία για την αλλαγή αυτή του προστάτη αγίου προβάλλεται η προσάρτηση από το τάγμα του γειτονικού ελληνικού ορθόδοξου μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (το οποίο επανήλθε υπό Ορθόδοξη δικαιοδοσία τον 19ο αιώνα). Το τάγμα στο εξής φέρεται υπό τον τίτλο "Ιωαννίτες ιππότες", ενώ ο αρχηγός του, αρχής γενομένης από τον de Puy, ονομάζεται "Mέγας Μάγιστρος" ("Grant Master").

Ο Raymond de Puy.

Έως τα μέσα του 12ου αιώνα, οι Ιωαννίτες, έχοντας μεταλλαχθεί πλήρως σε στρατιωτικό τάγμα μοναχών και λογοδοτώντας μονάχα στον Πάπα, έχουν επεκτείνει την κυριαρχία τους στα εδάφη της Εγγύς Ανατολής, έχοντας θέσει υπό τον έλεγχο τους αρκετά κάστρα της περιοχής, με πιο γνωστό το "Crak des Chevaliers", το οποίο θεωρούνταν το ισχυρότερο φρούριο ολόκληρης της επικράτειας.

Παρά τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, οι Ιωαννίτες θεωρούνταν αδελφό τάγμα με τους Ναΐτες, σε συνεργασία με τους οποίους μάχονταν εναντίων των Μουσουλμάνων που επιχειρούσαν διαρκώς να ανακαταλάβουν τους Αγίους Τόπους.

Ένας Ναΐτης (αριστερά) και ένας Ιωαννίτης (δεξιά).

Στις 12 Ιουλίου του 1244, η Ιερουσαλήμ πέφτει τελικά στα χέρια των Μουσουλμάνων και, λίγα χρόνια αργότερα, το 1291, όταν και τα τελευταία τους οχυρά έχουν πλέον καταληφθεί, οι Ιωαννίτες μεταφέρουν το μοναστήρι και το νοσοκομείο τους στη Λεμεσσό της Κύπρου, η οποία τα χρόνια εκείνα λειτουργούσε ως μεταβατικός σταθμός για τους Χριστιανούς που εγκατέλειπαν τους Αγίους Τόπους

Οι Ιωαννίτες χρειάζονταν πια ένα καινούριο «σπίτι». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1307, αποσπούν τελικά την παπική έγκριση προκειμένου να καταλάβουν το νησί της Ρόδου, το οποίο είχε εν τω μεταξύ ανεξαρτητοποιηθεί από την υπόλοιπη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το 1310 η Ρόδος περιέρχεται υπό την κυριαρχία των Ιωαννιτών ιπποτών (για τα παραπάνω ακολουθείστε το: History of the Order of St. John).

Κάτι περισσότερο από δύο αιώνες είχαν περάσει από την ίδρυση τους, και οι Ιωαννίτες είχαν εξελιχθεί, απέχοντας κατά πολύ από το χαρακτήρα του αρχικού τάγματος. Δεν επρόκειτο πια για ένα συνηθισμένο μοναστικό τάγμα αλλά για μια πολυεθνική αδελφότητα με πολλά παρακλάδια και ποικίλες επιδιώξεις. Οι Ιωαννίτες της Ρόδου ήταν οργανωμένοι σε επτά διαφορετικές «Γλώσσες» («Langues» ή «Tongues»), αυτές της Προβηγγίας, της Ωβέρνης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Αγγλίας. Έμβλημα τους ήταν ο «σταυρός της Αμάλφης», ο οποίος έγινε αργότερα γνωστός ως «σταυρός της Μάλτας».

Η προέλευση του αποτελεί αντικείμενο αντιδικίας μεταξύ των μελετητών. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι ρίζες του ξεκινούν από τον ισλαμικό μυστικισμό, επισημαίνοντας ότι οι γραμμές συμμετρίας του παριστάνουν και άστρο εκτός από σταυρό.

Σαν σχήμα, απαντάται ως αρχιτεκτονικό στοιχείο της κουλτούρας των Μαυριτανών και των Σαρακηνών κυρίως, ενώ κοσμεί και αρκετά αρχαία τζαμιά στην Ιερουσαλήμ, τη Δαμασκό τη Βαγδάτη και αλλού στον Αραβικό κόσμο (The Maltese Cross - Order of Malta in the UK).

Κατά τη μακρόχρονη τους παραμονή στα εδάφη της Ανατολής, οι Ιωαννίτες είχαν ζυμωθεί με τις δοξασίες και τις παραδόσεις της ισλαμικής κουλτούρας και της ανατολίτικης μαγικής παράδοσης. Πέρα από το γεγονός αυτό, δύο μόλις χρόνια μετά την εγκατάσταση των Ιωαννιτών στη Ρόδο, το 1312, οι πρώην ανταγωνιστές τους Ναΐτες ιππότες, οι οποίοι είχαν στο μεταξύ καταφύγει στο σύνολο τους σχεδόν στη Γαλλία, κηρύσσονται εκτός νόμου από το βασιλιά Φίλιππο. Το τάγμα τους διαλύεται ως βλάσφημη αίρεση και, με απόφαση του Πάπα, ολόκληρη η τεράστια τους περιουσία, μαζί με όλα τους τα υπάρχοντα, περιέρχονται στους Ιωαννίτες ιππότες. Ταυτόχρονα αρκετοί Ναΐτες προσχωρούν στο τάγμα των Ιωαννιτών.

Η ενασχόληση των Ναϊτών ιπποτών με τη μαγεία και τον αποκρυφισμό αποτελεί θέμα πάρα πολλών βιβλίων τα οποία έχουν γραφτεί παγκοσμίως σχετικά. Το θέμα είναι τεράστιο και ξεφεύγει από το πλαίσιο της παρουσίασης αυτής. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι πως, μαζί με την περιουσία των Ναϊτών, οι Ιωαννίτες κληρονόμησαν και στοιχεία από την αποκρυφιστική τους παράδοση. Σύμφωνα μάλιστα με τον ιστορικό Roger Peyrefitte, στο βιβλίο του "The Knights of Malta" (Secker & Warburg, London, 1960), ήταν ο ίδιος ο Jacques de Molay, ο τελευταίος αρχηγός των Ναϊτών, ο οποίος λίγο καιρό πριν πεθάνει είχε ορίσει τους Ιωαννίτες ιππότες διάδοχους των Ναϊτών με μυστικό του διάταγμα. Έτσι, λοιπόν, εκεί στο κάστρο της Ρόδου, τους παράξενους εκείνους αιώνες, στο αρχαιότερο ιπποτικό τάγμα της Χριστιανοσύνης αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ο δυτικός μυστικισμός.

Η ιστορία αυτή έχει πολλά ακόμη κεφάλαια. Το 1480, μόλις λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Β' ο πορθητής εκστρατεύει με μια δύναμη 70.000 ανδρών εναντίον της Ρόδου. Το νησί υπερασπίζονται 2000 στρατιώτες και μισθοφόροι μαζί με 600 μόλις Ιωαννίτες ιππότες. Η πολιορκία του κάστρου διαρκεί δύο μήνες και οι Μουσουλμάνοι αποχωρούν κακήν κακώς από το νησί, έχοντας υποστεί βαρύτατες απώλειες! Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, έλαβε χώρα και το ακόλουθο περιστατικό: ένα σοβαρό ρήγμα είχε δημιουργηθεί στα τείχη και μουσουλμάνοι πολεμιστές εισέρχονταν κατά εκατοντάδες στο εσωτερικό του κάστρου από το σημείο αυτό. Ξαφνικά οι μουσουλμάνοι σταματούν την προέλαση τους και αρχίζουν να υποχωρούν πανικόβλητοι. Κανείς δεν έμαθε ποτέ το τι ακριβώς συνέβη, όμως ο θρύλος που επέζησε αναφέρει πως είχαν αντικρίσει την Παναγία και τον 'Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, ντυμένους με δέρματα τράγων και ακολουθούμενους από μια μπάντα ουράνιων στρατιωτών.

Οι Μουσουλμάνοι ανέκαθεν βασίζονταν στους μεγάλους τους αριθμούς. Έτσι, μισό περίπου αιώνα αργότερα, το 1522, ο Σουλτάνος ξαναδοκιμάζει, με μια δύναμη 700 πλοίων και 200.000 ανδρών αυτή τη φορά. Μετά από μάχες έξι μηνών, οι Ιωαννίτες συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν άλλο το κάστρο και την 1η Ιανουαρίου του 1523 αποχωρούν από τη Ρόδο, η οποία υπήρξε πατρίδα τους για περισσότερο από δύο αιώνες. Η αποχώρηση αυτή γίνεται αναίμακτα, και στους Ιωαννίτες επιτρέπεται να πάρουν μαζί τους όλα τους τα υπάρχοντα, κατόπιν συμφωνίας με το Σουλτάνο. Ο λόγος; Κατά τη διάρκεια των μαχών, για κάθε θάνατο ενός Ιωαννίτη ιππότη αντιστοιχούσαν 73 νεκροί μουσουλμάνοι στρατιώτες.

Μετά την αποχώρηση τους από τη Ρόδο, οι Ιωαννίτες εγκαταστάθηκαν στη Μάλτα, όπου συνέχισαν να εξελίσσονται, επονομαζόμενοι πλέον "Ιππότες της Μάλτας". Η συνέχεια της ιστορίας ξεφεύγει από το θέμα μας. Πάντως, στους αιώνες που ακολούθησαν, το τάγμα των Ιωαννιτών άπλωσε σταδιακά παρακλάδια του στη Ρωσία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, την Αμερική και σε πολλές ακόμη χώρες, συχνά με τη μορφή ελευθεροτεκτονισμού (American Freemason's "Knights of Malta" Cross και Swedish Freemason's "Knights of Malta" Cross), ενώ κάποιοι τολμηροί μελετητές το συνδέουν και με τη δημιουργία των αμφισβητούμενων "Ιlluminati". Η αδελφότητα των Ιωαννιτών αναμίχθηκε, συγχωνεύτηκε και διασπάστηκε σε πλήθος διαφορετικών μυστικών εταιρειών, και κάθε προσπάθεια να ακολουθηθούν τα ίχνη της αρχικής αδελφότητας στα διαφορετικά της παρακλάδια αποτελεί περίπλοκο εγχείρημα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές τοπικές ή εθνικές οργανώσεις Ιωαννιτών επιβιώνουν και στις μέρες μας (Knights Hospitaller of St. John - Order of St John of Jerusalem Modern). Ούτε αποτελεί έκπληξη, τελικά, το γεγονός των επανειλημμένων συνεδριάσεων της λέσχης "Bilderberg" στη Ρόδο κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Ναι, ασφαλώς η Ρόδος αποτελεί πόλη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ίσως μάλιστα εκεί, στο κάστρο της, να κρύβονται περισσότερα μυστικά απ' όσα μπορούμε να υποψιαστούμε.
www.iranon.gr/ELLADA/ELLADA.htm
Το κάστρο της Ρόδου
emo

Λίγες λέξεις της Νεοελληνικής γλώσσας κρύβουν τη μαγεία της ιαχής αέρα! Μεγάλωσαν και μεγαλώνουν ελληνόπουλα που συγκινήθηκαν, δάκρυσαν, θαύμαζαν τον ηρωισμό των παλικαριών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το 1940. Ο παλμός αυτής της συγκίνησης δονούσε στην ιαχή αέρα και σε ό,τι αυτή αντιπροσώπευε στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καμία λέξη δε συγκέντρωσε την ορμή και το δυναμισμό της νιότης, όσο η ιαχή αέρας.

Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι πρωτοακούστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης 30 χρόνια πρίν από το έπος του ΄40. Συγκεκριμένα, πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1908 από το 2ο τάγμα της Κρητικής πολιτοφυλακής του πρώτου ....
τακτικού στρατού της Κρήτης, που τελούσε υπό την προστασία του ευρωπαϊκού στρατού. Χρησιμοποιήθηκε σε εκπαιδευτική πορεία, από κάποιον στρατιώτη, κατά τη διάρκεια ανεμοστρόβιλου και το επανέλαβαν, χάριν ευθυμίας, οι υπόλοιποι. Από τότε, το επαναλάμβαναν συχνά, κάθε φορά που διαλυόταν ή συντασσόταν το Τάγμα (αρχικά, ήταν, δηλαδή, μία ζητωκραυγή, ένα “πείραγμα”, και όχι πολεμική ιαχή). Στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων (1912, 1913, Ήπειρο και Μακεδονία) η ιαχή διαδόθηκε από τους Κρήτες σε ολόκληρο το ελληνικό στράτευμα.

Στην αρχή, όμως, η καινοτομία αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, γιατί ο τακτικός στρατός χρησιμοποιούσε τις αρχαίες ιαχές: αλαλά ή αλαλαί ή ελελεύ ή το εξευρωπαϊσμένο : χιπ, χιπ, ουρρά (hip, hip, hurrah), άλλωστε οι περισσότεροι αξιωματικοί του στρατού μας είχαν εκπαιδευτεί στα στρατόπεδα της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας.

Η αρχαία ιαχή αλαλά προήλθε από τη μυθική κόρη του Πολέμου, την Αλαλά (Πίνδαρος, απ. 225: Κλυθ΄ Αλαλά Πολέμου θυγατέρα). Απ εδώ προήλθαν οι λέξεις αλαλαγή, αλάλαγμα (Κ.Παλαμάς, Ασαλ. Ζωή: της νίκης σου το αλάλαγμα…) και το ρ. αλαλάζω (Ψαλμ.99, αλαλάξατε τω Κυρίω…, ή Κ.Δ. Κορινθ. 1,13,1 : …γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον).
Η πολεμική ιαχή «αέρα» επισημοποιήθηκε κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο και γι΄ αυτό συνέβαλαν, άθελα τους, οι Ιταλοί. Ο Ιταλικός φασιστικός στρατός χρησιμοποιούσε την ιαχή : «eja (προφ. : εγιά), eja, eja, alala». Ήταν μία ιαχή που είχε καθιερώσει ο ποιητής Gabriele d Annunzio (1863 – 1938) στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (Αύγουστος του 1917). Ο ίδιος, ο ποιητής, αναφέρει ότι την επέβαλε στους αεροπόρους του (ήταν διοικητής αεροπορικού σμήνους) λέγοντας: «είναι καιρός να καταργήσουμε αυτό τον βαρβαρικό ήχο (εννοούσε το: Hip! Hip! Hip! hurrah) και στη θέση του θα βάλουμε το alala με το οποίο ο Αχιλλέας παρακινούσε τα άλογα του και το Λατινικό επιφώνημα eja».

Εικοσιτρία χρόνια αργότερα οι Ιταλοί εισβολείς θα χρησιμοποιήσουν στα βουνά της Πίνδου την ιαχή eja! eja! alala (ειρωνεία: να ήξεραν, άραγε, οι αγράμματοι Ιταλοί στρατιώτες ότι χρησιμοποιούσαν μία αρχαία ελληνική ιαχή για να σκοτώσουν τους σύγχρονους Ελληνες). Πάντως, η ηχητική ομοιότητα με την επανάληψη των φωνηέντων -α- και –ε- (στη λ.eja: προφ. εγιά) έφερε στο μυαλό των Ελλήνων την Κρητική ζητωκραυγή αέρα και ανταπέδωσαν καθιερώνοντας την λ. αέρα, ως την πιο ηρωική ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας. Η ιαχή αέρα έχει τον ίδιο αριθμό συλλαβών με το αλαλά (δεν αλλάζει ο ρυθμός) και περιλάμβανει το –α- και το –ε-, που προφέρονται εύκολα, όταν τρέχουν οι στρατιώτες (περιλαμβάνονται, αλλωστε, και στο αλαλά και στο ελελευ, αλλά και στο eja)

Ας δούμε, όμως, και τη μη ηρωική πλευρά της ιαχής

- Φαντάζομαι το δρόμο του γυρισμού: τα ηρωικά παλληκάρια να επιστρέφουν έχοντας παραδώσει τα όπλα σε αυτούς που μέχρι χθες νικούσαν, να περπατούν με το κεφάλι κατεβασμένο στην άκρη του δρόμου και να τους κοροϊδεύουν οι θρασύδειλοι Ιταλοί επαναλαμβάνοντας ειρωνικά την ιαχή αέρα (πραγματικό περιστατικό).

- Οι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών (τα αλεξίποινα Τάγματα Ασφαλείας) χρησιμοποιούσαν την ιαχή αέρα, όταν έκαναν έφοδο για να συλλάβουν Έλληνες πατριώτες και να τους παραδώσουν στους Γερμανούς κατακτητές.

- Στο Γράμμο και ο τακτικός και ο δημοκρατικός στρατός φωναζαν αέρα, όταν εξαπέλυαν επίθεση κατά των αδελφών. Αέρα σε ποιόν, βρε παλληκάρια; Ποιος είναι ο εχθρός; Γιατί να φύγει; Που να πάει;

Μέσα σε λίγα χρόνια φτήνυναν οι άνθρωποι και οι λέξεις

Πάντως, προτιμώ να κρατήσω τη συγκίνηση που μου έδινε στα πρώτα μαθητικά χρόνια η ιαχή αέρα και να μη σκέφτομαι την ξεδιάντροπη χρήση της στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Είναι πληγή από φρικτό μαχαίρι (Καβάφης) να θυμάμαι τη χαρά και τη ντροπή συνάμα.

24grammata
Η ιστορία της ιαχής ...
Περισσότερα
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 2.90 δευτερόλεπτα